Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
SBU Alert spanar värderar och informerar
Ständigt lanseras nya metoder att förbättra sjukvården. I vårt träd ovan hänger bara några av de nya kunskapsfrukter som växt fram den senaste tiden och som nu ska granskas och värderas. Allt är inte av högsta värde. Risken finns att nya spektakulära, men dåligt utprövade metoder, tränger undan resurser från dagens verksamhet och indirekt gör den sämre. Alert är SBU:s system för att tidigt bedöma nya metoder vare sig det är tekniska uppfinningar, läkemedel eller nya behandlingar. Målet är att identifiera de nya metoder som kan få stor betydelse, bedöma förväntade effekter på vårdresultat, ekonomi och vårdstruktur, och sprida informationen, inte bara till beslutsfattare, utan även till allmänheten.
\\"Early Warning Systems\\" är det engelska begreppet för de organisationer som börjat bildas i många länder för att snabbt och kort värdera nya medel och metoder så att inte läkare, beslutsfattare och annat vårdfolk t ex tas på sängen av nya dyra uppfinningar. Här hemma har SBU Alert kommit igång med sina utvärderingar. De flesta europeiska länder har liknande system för granskning av nya medicinska metoder.
I diskussionen om sjukvårdens ökade kostnader framkommer ofta att det är de nya möjligheterna till diagnos och behandling som gör att kostnaderna skjuter i höjden. Andra anser att många nya behandlingsprinciper, inte minst i fråga om läkemedel, bidrar till att hålla kostnaderna nere. Vare sig det är fråga om det ena eller det andra är det viktigt att nya effektiva metoder för diagnostik och behandling införs så snabbt som möjligt, men först efter det att de utsatts för en adekvat prövning. Utvärdering av alla nya metoder borde vara rutin i den moderna sjukvården för att göra den så kostnadseffektiv som möjligt. Detta bör ske innan de införs som rutin men det innebär också att metoderna måste utprövas på ett realistiskt sätt inom sjukvården för att möjliggöra utvärdering. Saknas patientdata där metoden prövats i ett reellt patientmaterial kan man inte heller göra någon utvärdering.
De länder som haft mer ingående erfarenhet är Nederländerna och England, medan Danmark och Sverige endast försöksvis har haft trevande aktiviteter på detta område.
Redan i mitten av 1980-talet var Nederländerna beredda att tackla problemet med införandet av nya teknologier i sjukvården. Detta manifesterades bland annat av att centrala myndigheter under hälsovårdsdepartementet fick kraftfulla mekanismer att styra införandet av nya metoder i sjukvården.