Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Satsning på kariesprevention och fyllnadsmaterial
Tandläkarna vill helst att SBU utvärderar hur man bäst förebygger hål i tänderna, karies och vilket material man ska använda för att få bästa resultat av lagningen.
Som tidigare meddelats har SBU från år 1999 regeringens uppdrag att starta vetenskapliga utvärderingar inom tandvårdens område. Och det saknas inte områden att utvärdera, enligt de tandläkare som under våren 1999 besvarade en enkät om behovet av utvärdering inom yrkesområdet. Enkäten gick ut till 1 000 tandläkare, motsvarande var nionde medlem i Tandläkarförbundet. Bara 349 svarade men de angav tillsammans 458 förslag på utvärderingsområden och exempel på metoder som, enligt deras uppfattning, över- eller underutnyttjas inom tandvården. Tandläkarna fick också rangordna fem fasta alternativ som från SBU föreslagits som utvärderingsområden. Bland dessa fick \"Metoder för kariesprevention\", \"Jämförelse mellan olika tandfyllningsmaterial\" samt \"Diagnostik och behandling av tandlossning\" högst ranking, medan ett mindre antal tandläkare ansåg att \"Metoder för rotfyllning och Rehabilitering med implantat\" var de mest angelägna. Bland egna förslag handlade många om tandvård till äldre och handikappade, tandvårdsrädsla, smärtlindring, bettfysiologi och tandreglering.
SBU:s kriterier
Det som SBU väljer för utvärdering måste uppfylla vissa kriterier: Det ska finnas tillräckliga kunskaper om ämnesområdet och området ska ha stor betydelse för människors liv, hälsa och livskvalitet. Vidare beaktas om många människor berörs, om det har stora ekonomiska konsekvenser, omfattande etisk betydelse och/eller medför stora konsekvenser för vårdorganisation och personal.
Karies först
SBU har som första projekt inom tandvården valt att utvärdera metoder för kariesprevention och en projektgrupp är tillsatt som ska börja arbeta under året. Medlemmarna representerar olika erfarenheter och kunskaper inom området och har sin dagliga gärning som kliniker eller forskare. I gruppen ingår också en hälsoekonom, projektsamordnare och projektassistent från SBU. Som alltid på SBU börjar man med utbildning i systematisk litteratursökning och kritisk analys av den insamlade litteraturen. Man bestämmer hur projektet ska avgränsas. Därefter kommer medlemmarna i gruppen att parvis läsa och värdera de vetenskapliga arbeten som valts ut för granskning och sedan redovisa kunskapsläget i en sammanfattande text. Den slutliga rapporten ska också innehålla uppgifter om etiologi, epidemiologi och diagnostik samt ekonomiska, sociala och etiska aspekter inom kariespreventionsområdet. Innan rapporten trycks, granskas den av utomstående experter, SBU:s styrelse och råd, redigeras och språkgranskas. Arbetet beräknas ta cirka två år. Under år 2000 kommer ytterligare två projektgrupper inom tand-vårdens område att tillsättas. En grupp under våren, för utvärdering av tandfyllningsmaterial, och senare under året, en grupp för diagnostik och behandling av tandlossning.
Fler bollar
SBU kommer att verka inom tandvårdsområdet på flera sätt. Närmast planerar vi en rapport om det generella behovet av utvärdering inom tandvårdens område, som ska presenteras i rapportserien med vita omslag. En angelägen uppgift är att också färdigställa en handledning för tandläkare i rådgivning för tobaksprevention. Arbetet pågår och baseras på SBU:s rapport \"Metoder för rökavvänjning\".
Frågor om SBU:s verksamhet inom tandvårdsområdet besvaras av Susanna Axelsson, tel 08-412 32 13.