Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Så förebygger Stockholm karies hos barn och ungdomar

– Vi tillämpar SBU:s evidens i vårt nya program för kariesprevention, säger Bibi Stenman, utvecklings- och folkhälsosamordnare vid Folktandvården i Stockholms län. Programmet handlar om att satsa mest på de åtgärder som enligt forskningen gör störst nytta.

Utvecklingen av karies har varit motsägelsefull. Samtidigt som tandhälsan i landet har förbättrats generellt, har skillnaderna mellan olika områden ökat. På en del håll är bara var tionde 19-åring fri från karies, det vill säga helt utan fyllningar och sådan karies som behöver åtgärdas med fyllning.

– Den nya strategin innebär en del förändringar. I de geografiska områden där tandhälsan är sämst får barnen ett intensivare program, utöver individuella instruktioner om tandborstning med fluortandkräm. Det innebär obligatorisk kallelse av tvååringar, fluorlackning av kindtänderna två gånger för alla barn som är 7 och 13 år, plus lektioner och fluorsköljning dels i sexårsverksamheten, dels i femte klass.

– I områden med god tandhälsa inriktar vi oss främst på att lära ut tandborstning med fluortandkräm till barn i de åldrar där risken för nya kariesskador är som störst och att ge lektioner i sexårsverksamheten och i klass fem. Kariesaktiva barn i de här områdena ska delta i basprogrammet men också kallas till undersökning oftare och få fluorlackning när de är 7 och 13 år.

SBU:s rapport om metoder för att förebygga karies publicerades år 2002. Rapporten visade bland annat att det finns starka bevis för att fluortandkräm förebygger karies hos barn och ungdomar och att fluorsköljning bara är meningsfullt för dem som inte redan använder fluortandkräm dagligen.

Det nya programmet för Folktandvården i Stockholms län har utformats av professor Ingegerd Mejàre från SBU-projektet. Grunden är SBU-rapporten och en strategi som inriktar sig på hela riskgrupper i stället för att ge förebyggande behandling enbart till enstaka individer.