Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Så arbetar SBU
SBU är en statlig myndighet som har i uppdrag att göra oberoende vetenskapliga utvärderingar av insatser, rutiner och arbetssätt inom hälso- och sjukvård och socialtjänst. SBU ska också göra sådana utvärderingar inom LSS-verksamheten (lag om stöd och service). Vetenskaplig utvärdering innebär att systematiskt samla, granska och väga samman befintliga forskningsresultat. Att analysera ekonomiska, etiska och samhälleliga aspekter ingår också i en bred och allsidig utvärdering.
Syftet är att ta reda på om olika åtgärder är effektiva, vilken nytta de gör i förhållande till kostnaderna, hur insatserna upplevs och vilka följder dessa kan få etiskt och socialt. SBU undersöker också om det finns frågor i verksamheten som skulle behöva belysas i nya forskningsstudier. Exempel på frågor som SBU utvärderar kan vara vilken behandling som är bäst vid en viss sjukdom, hur man ställer diagnos på bästa sätt eller vilka stödinsatser som är effektiva inom socialtjänsten. SBU har också utvärderat faktorer i arbetsmiljön som har koppling till ohälsa. Många SBU-rapporter innefattar så kallade systematiska litteraturöversikter. Sådana forskningsöversikter kan antingen sammanfatta kvantitativa undersökningar, som mäter resultat i siffror, eller kvalitativa studier, där forskarna i ord beskriver till exempel hur patienter och brukare upplever hjälpen som de erbjuds eller förändringarna som en åtgärd medför. Gemensamt är systematiken och att det framgår hur SBU har kommit fram till ett sammantaget resultat.
SBU:s arbete bedrivs som projekt. För varje större projekt rekryterar vi en tvärvetenskaplig arbetsgrupp som består av sakkunniga inom området. Arbetsgruppen hjälper till att utvärdera det insamlade vetenskapliga underlaget. Till detta läggs ofta en hälsoekonomisk och etisk utvärdering, som ofta kräver särskild expertis.
Förslag på insatser som SBU ska utvärdera kommer från många håll, till exempel från yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten, från andra myndigheter eller från SBU:s vetenskapliga råd eller nämnd.
Olika publikationstyper
- SBU UTVÄRDERAR – en allsidig utvärdering med systematisk översikt, (hälso-)ekonomisk analys samt genomgång av sociala och etiska aspekter.
- SBU KOMMENTERAR – andra aktörers systematiska översikter granskas och kommenteras ur ett svenskt perspektiv.
- SBU KARTLÄGGER – ringar in områden där det finns evidens och pekar på områden där säker kunskap saknas – vetenskapliga kunskapsluckor.
- SBU BEREDER – beredning av frågor för annan myndighets verksamhet eller beslut, exempelvis till nationella riktlinjer.
- SBU UPPLYSER – SBU:s upplysningstjänst be-svarar frågor från vården eller socialtjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns.