Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Robotkirurgi infördes utan samordning

Robotar som ska öka precisionen vid olika slags titthålsoperationer har köpts in på många håll i landet. Men frågan är hur många utrustningar landet behöver och hur dessa utnyttjas bäst.

Många sjukhus har skaffat så kallade robotar som kan användas av kirurger vid titthålsoperationer. Men någon samlad bild av nytta, risker och kostnader vid olika slags ingrepp har inte funnits. Förväntningarna har varit att bättre djupseende och precision än vid vanlig titthålskirurgi skulle innebära viktiga fördelar med metoden. Nyttan har dock inte jämförts med kostnaderna på något systematiskt sätt. Och spridningen av utrustningen har skett utan tydlig samordning inom landet. När Socialstyrelsen gjorde en kartläggning år 2012 fanns det till exempel två robotar i region Halland men ingen i Norra sjukvårdsregionen. (Tabellen nedan visar siffror för 2013.)

SBU har nyligen kommenterat litteraturen om robotkirurgi vid bortoperation av prostata, se www.sbu.se. [RL]

Lästips

Ramel B. Robotkirurgin ökar – men utvärderingar saknas. Läkartidningen 2006;103:3788-90.

Socialstyrelsen. Robotassisterad laparoskopisk kirurgi i Sverige. Stockholm: Socialstyrelsen, 2013.  ISBN 978-91-7555-036-7.

Kirurgi vid prostatacancer utan spridning – en jämförelse mellan robotassisterad titthålskirurgi och manuell titthålskirurgi eller öppen kirurgi. SBU Kommenterar, 2013.