Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Registerstudier bör utnyttjas bättre

I anslutning till det svenska EU-ordförandeskapet 2009 samlade SBU systerorganisationer från andra länder för att diskutera metoder för att utvärdera medicinska behandlingar. En slutsats från konferensen var att observationsstudier skulle kunna användas mer.

– Det finns ibland en övertro på randomiserade försök när det till exempel gäller att följa upp risker med läkemedel, sade Måns Rosén, direktör för SBU, vid mötet.

– En illustration är aprotinin som skulle minska blödningsrisken bland annat vid bypasskirurgi. År 2006 och 2007 kom flera stora välgjorda observationsstudier som visade högre dödlighet med aprotinin än med andra alternativ. Men läkemedlet drogs inte in, sannolikt för att metaanalyser av små randomiserade studier inte hade visat överrisker. Först när det kom en stor randomiserad studie från Kanada som visade överrisker drogs läkemedlet in. Den här förseningen kan ha kostat många tusental människors liv.

Måns Rosén tog upp ämnet även vid Läkemedelsriksdagen 2010, som SBU arrangerade i samarbete med Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och TLV.

– I Sverige har vi en unik möjlighet, som andra länder saknar, att följa upp risker av exempelvis läkemedel i praktisk användning, sade Måns Rosén. Vi kan följa upp hälsoläget i stora patientmaterial 5, 10 eller 15 år framåt i tiden.

På regeringens och SKL:s uppdrag leder Måns Rosén en arbetsgrupp som efter sommaren ska föreslå hur svenska kvalitetsregister kan utvecklas och utnyttjas bättre. [RL]