Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Ögonkirurgi – Realistiska förväntningar viktigt inför operation av brytningsfel

Varje år väljer tusentals svenskar att laseroperera ögonen för att korrigera brytningsfel som närsynthet och översynthet. Men inte alla som har opererats klarar sig utan glasögon eller linser. Och biverkningar förekommer, även om de är ovanliga. Priset per öga ligger kring 12 000 kronor som patienten får betala själv.

De flesta som låter operera sina synfel ser bra med glasögon eller kontaktlinser. De väljer operation av kosmetiska skäl eller för att glasögon och kontaktlinser är besvärligt att använda eller störande i jobbet eller på fritiden.

Ger samma skärpa

En ny SBU-rapport visar att de tre vanligaste operationsmetoderna, PRK, LASEK och LASIK, förbättrar synskärpan ungefär lika mycket. Däremot kan metoderna skilja sig åt i fråga om biverkningar och tid för återhämtning.

Även om behandlingsresultaten vad gäller synskärpa är likartade för patienter med små eller måttliga synfel, är LASIK den metod som sammantaget verkar ha flest fördelar. Bland annat är tiden för rehabilitering efter ingreppet ett par dagar, att jämföra med ett par månader för de andra metoderna.

Den som överväger en operation bör känna till riskerna och veta om att det inte är ovanligt att man måste fortsätta med linser eller glasögon även efter ingreppet. Behandlingsresultatet beror till stor del på graden av synfel före operationen. Efter LASIK får 81–89 procent av dem som har låg eller måttlig grad av närsynthet en synskärpa på 1.0 eller bättre. I den grupp som har höggradig närsynthet (-6.0 dioptrier eller sämre) ger LASIK motsvarande synskärpa hos 45 procent av de opererade.

Risk bli bländad

Alla operationer innebär en viss risk för bestående biverkningar i form av ökad känslighet för bländning och kontrast. Risken för biverkningar är störst hos personer med kraftiga brytningsfel.

Det finns inte tillräckligt vetenskapligt underlag för att dra säkra slutsatser om metodernas kostnadseffektivitet. Enligt en dansk utvärdering är synfelsoperation för yngre närsynta personer (i 25-årsåldern) i längden ett billigare alternativ än glasögon eller kontaktlinser. Men beräkningarna är ganska osäkra eftersom de påverkas av antaganden om priser.  [RL]

Detta skall inte synas

SBU:s slutsatser operation av brytningsfel

  • PRK, LASEK och LASIK ger i stort sett samma resultat vid närsynthet upp till –6 dioptrier. I 96–99 procent av fallen uppnås en synskärpa på 0,5 eller bättre på det opererade ögat. Motsvarande resultat vid översynthet upp till +3,5 dioptrier är för PRK 87,1–89,5 procent, för LASEK 90,3–90,7 procent och för LASIK 93,2–97 procent. Andelen som uppnår full synskärpa är påtagligt lägre. (1)
  • Operationerna är förenade med en viss risk för bestående ökning av bländnings- och kontrastkänslighet. Många olika komplikationer har rapporterats men de är var för sig mycket ovanliga. Synförlust av två rader eller mer på syntavlan – ett samlat mått på komplikationer – är ovanligt vid måttliga brytningsfel. (1)
  • Det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för säkra slutsatser om de aktuella metodernas kostnadseffektivitet. Med hänsyn till behandlingsresultat, komplikationsrisker och operationskostnad förefaller LASIK vara mest kostnadseffektiv. Detta gäller dock inte vid höggradiga brytningsfel.

Siffrorna inom parentes anger evidensstyrka.

Länk till rapporten Operation vid brytningsfel i ögat. SBU Alert-rapport 2007-04.

Detta skall inte synas

Ladda ner nr 1/2008 som pdf här