Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Ny rapport: Barn födda efter konstgjord befruktning
En stor granskning av den vetenskapliga litteraturen om barn födda efter konstgjord befruktning har genomförts av SBU. Där finner man att det största problemet är det stora antal tvillinggraviditeter som inträffar, vilket innebär onödiga risker för barnen. Mestadels införs flera ägg som befruktats i provrör - IVF, in vitro fertilisering – för att garantera att ingreppet ger resultat. Men med modern teknik kan implanteringen ske med enstaka befruktade ägg. Därför bör målet vara att man till kvinnan återför endast ett befruktat ägg åt gången, för att hindra att det blir tvillingar.
I många undersökningar har man försökt belysa om det också finns en ökad missbildningsrisk, men de flesta studier är alltför små för att man ska kunna dra några säkra slutsatser. En stor svensk studie talar dock för en något ökad missbildningsrisk hos IVF-barn. Den rapporten och några andra antyder ökning av missbildningar i centrala nervsystemet. Men i absoluta tal är dessa risker små, och de allra flesta barn som föds efter konstgjord befruktning är helt friska. Därför bedöms risken att \"IVF-barn\" får missbildningar som liten.
Vid de alltför vanliga tvillingförlossningarna inträffar fler komplikationer; främst för tidig födsel och låg födslovikt som kan leda till ökad sjuklighet hos barnen, både på kort och lång sikt. Fortfarande föds över 40 procent av IVF-barnen i Sverige som tvillingar. Även när det föds enstaka barn är risken för tidig födsel och låg vikt ökad, men det beror sannolikt mest på förhållanden hos mamman, och inte på den konstgjorda befruktningen.
Utredningen har gjorts på uppdrag av Socialstyrelsen som en del i en större genomgång av effekter på barnen vid konstgjord befruktning. Det är ett samarbete med Svenska Barnläkarföreningen och Svensk förening för obstetrik och gynekologi.