Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
NY RAPPORT! Var tredje sjukskriven har ont i ryggen
När SBU publicerade den första rapporten om "Ont i ryggen" i januari 1991 väckte den stort uppseende och kom att ligga till grund för en helt ny syn på hur effektiv ryggbehandling bör bedrivas.
Efter 2–3 år följs alla rapporter upp på nytt och expertgruppen bakom skriften sammankallas för att konstatera om det hänt så mycket att det behövs en uppdatering. I mitten av 90-talet ansåg experterna att det fanns skäl till detta och det bildades en ny och internationell grupp om 13 personer som sedan 1995 har arbetat med den nya ryggrapporten.
När den förra rapporten gjordes fanns det omkring 100 randomiserade och kontrollerade vetenskapliga studier inom området. I dag finns nära 1 000.
På det här området finns inga gamla sanningar som evigt består. Allt som kommer ut från SBU om ont i ryggen ska inte ses som sanningar, utmejslade i sten, utan det är sammanställningar av tillgängliga vetenskapliga fakta. Av den nya rapporten framgår framför allt att ont i ryggen är ett oerhört komplicerat problem med många aspekter. Inom forskningen finns fortfarande ringa kunskap om alla orsaker, sammanhang och relationer som leder till att man får långvariga ryggproblem.
Den tidigare rapporten fick stort genomslag för praxis i vården. I synnerhet att man i större utsträckning ska röra på sig, vara aktiv och engagera sig i sitt ryggproblem. Framför allt att undvika sängläge som behandling, men även att undvika sjukskrivning på heltid eller förtidspension utan närmare utredning. Där har genomslaget varit stort.
Den nya rapporten stärker många av de tidigare fynden men tillfogar så många nya kunskaper som kommit under 90-talet att det finns anledning att tro att även den här sammanställningen kommer att få stor betydelse. Här finns till exempel mycket mer om de psykologiska och de sociala aspekterna som betyder oerhört mycket för ont i ryggen. Vi räknar med att kunna publicera den färdiga rapporten i början av det nya milleniet.