Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Ny kunskapsbank för beslutsfattare
WHO bygger nu upp en kvalificerad informationsservice för beslutsfattare i folkhälsofrågor.
Health Evidence Network (HEN) ska bli en internationell kunskapsbank för beslutsfattare på ministerienivå.
– Vi vill undanröja några av de viktigaste hindren på vägen från forskning till policybeslut, förklarar professor Egon Jonsson, tidigare SBU-chef och nu ledare för HEN vid Världshälsoorganisationen, WHO.
Tanken är att forskningsresultat och dokumenterad erfarenhet på folkhälsoområdet ska bli mer tillgängliga och användbara för beslutsfattare.
Samlad databas
– I dag finns en enorm kunskapsmassa som dessutom är uppsplittrad på en rad olika, mer eller mindre specialiserade källor. Man måste i stort sett vara forskare själv och beredd att avsätta en hel arbetsvecka för att lyckas hitta det beslutsunderlag man söker.
– Ett annat problem för beslutsfattarna är att kunskapsmassan är av så varierande kvalitet. Dessutom är språket och formatet inte anpassat för deras behov.
HEN ska spara tid och arbete med hjälp av en samlad databas över databaser som gör den relevanta informationen enkelt åtkomlig på ett ställe via Internet. Det är den första huvuduppgiften för HEN.
Ger svar
Den andra huvuduppgiften är att utgå från beslutsfattarnas egna frågor och besvara dem med hjälp av de kunskapssammanställningar som redan finns tillgängliga.
– Vi gör en syntes på ett tiotal sidor som svar på de frågor från beslutsfattarna, säger Egon Jonsson.
Som exempel nämner han frågor som: Hur påverkas rökvanorna i olika åldersgrupper av tobakspriset? Vilka hälsoeffekter har olika typer av mödravård? Vilka argument talar för psykiatrisk öppenvård? Vilka grundkrav bör vara uppfyllda innan man startar massundersökningar i befolkningen? Hur ser en lämplig balans ut mellan privat och offentlig vård?
Egon Jonsson är påtagligt entusiastisk inför utmaningen att skapa ett stöd för bättre folkhälsobeslut.
– Många beslutsfattare känner säkert igen sig i det som författaren och företagsledaren John Naisbitt har sagt: "We are drowning in information, but starving for knowledge."
– Vi ska göra beslutsunderlaget lättillgängligt och användbart, säger professor Egon Jonsson. I sitt nya arbete vid WHO:s Europakontor i Köpenhamn har han börjat bygga upp en kunskapsbank kallad Health Evidence Network.
Health Evidence Network
- Health Evidence Network (HEN) är en Internetbaserad kunskapsbank om folkhälsa, riktad till beslutsfattare. HEN:s tjänster är kostnadsfria och allmänt tillgängliga via Världshälsoorganisationen, WHO, på webbplatsen http://data.euro.who.int/HEN/
- HEN ska erbjuda ett lättillgängligt kunskapsunderlag som är bearbetat och anpassat för beslutsfattare med ansvar för folkhälsofrågor. Meningen är att de ska använda kunskapsbankens utbud av både evidensbaserad information och dokumenterad erfarenhet från andra länder som grund för de egna folkhälsobesluten.
- HEN har två huvuduppgifter: dels att producera en portal på webben med en sökmotor för relevant information, dels att besvara specifika folkhälsofrågor som ställs av beslutsfattarna. HEN:s tjänster beräknas vara i full gång under år 2004.