Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Möjlighet att behålla håret vid cytostatikabehandling

Frågar jag runt bland mina vänner vilken deras största mardröm är, får jag samma svar av alla. Att drabbas av cancer. Förutom risken att dö av sjukdomen fasar vi över själva sjukdomstillståndet. Att behöva genomgå cellgiftsbehandling, att tappa håret, att se sjuk ut och därmed bli betraktad och behandlad som en som är sjuk. För många av oss är det just det, att se sjuka ut, som är det allvarligaste och kanske rent av avgörande för om vi orkar genomgå behandlingen.

I dag finns en metod tillgänglig på många sjukhus som drastiskt minskar risken för att tappa håret vid cytostatikabehandlingar. En frysutrustning som kyler ner hårsäckarna. Men känner alla cancerpatienter till att det finns en metod där de kan få behålla håret?

SBU har visat att det helt klart finns både för- och nackdelar med nedkylningsmetoden. Själva behandlingen är obehaglig eftersom skalpen kyls ner. Det finns en teoretisk risk att cancerceller som spritt sig till hårbotten skulle kunna överleva cytostatikabehandlingen om de kyls ner. Och gratis är det inte heller. Utrustningen kostar 130000–250000 kronor och ovanpå det kommer kostnaden för de gelfyllda mössorna, 1350 kronor styck. Men alternativet som används i dag är att sjukvården betalar en peruk som kostar 2000–7000 kronor styck.


Dessutom är frysutrustningen redan införskaffad på ett tjugotal kliniker i Sverige. Frågan är om patienterna vet om att den här möjligheten finns. Blir de erbjudna kylbehandlingen? Och på vilket sätt? Är det patienten eller läkaren som avgör vad som är etiskt riktigt?


Uppskattningsvis riskerar 2000 patienter per år att drabbas av håravfall efter cellgiftsbehandlingar. De bör få veta att det finns en möjlighet att få behålla håret.


Behandlingen medför obehag, men kanske finns det patienter i dag som gärna skulle stå ut med nedkylning av hårsäckarna och må avsevärt bättre om de slapp tappa håret.


För SBU:s lekmannaråd
Victoria Dyring
Ordförande i lekmannarådet