Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Modern teknik populärt vid diabetes - men nyttan för hälsan återstår att visa
Personer med diabetes är mer nöjda med kontinuerlig glukosmätning, framför allt i kombination med insulinpump, än med teststickor och injektioner av insulin. Däremot vet man ganska lite om huruvida metoderna gör skillnad för hälsan och livskvaliteten.
SBU har utvärderat två medicintekniska produkter för personer med diabetes – dels mätare som övervakar blodglukos, dels pumpar som tillför insulin i ett jämnt flöde. Insulinpumpar används i dag mest bland barn och ungdomar med typ 1-diabetes och hos vuxna med diabetes som är svår att reglera. För småbarn kan insulinpump och kontinuerlig glukosmätning vara enklare, bland annat eftersom barn har större svängningar i blodglukos. Dessutom slipper barnet många stick.
Den samlade forskningen visar att många barn och vuxna med diabetes är betydligt mer nöjda med dessa metoder än med teststickor och flera insulininjektioner per dag. Men det råder fortfarande brist på välgjorda studier som kan avgöra om produkterna minskar svåra blodsockerfall och ketoacidos (syraförgiftning), och om de förbättrar livskvaliteten.
Den kliniska nyttan på sikt är inte heller känd. För att ta reda på hur hälsan påverkas långsiktigt – följdsjukdomar och dödlighet – krävs stora och långvariga studier.
Kontinuerlig glukosmätning förbättrar så kallat långtidssockerprov (HbA1c ) på kort sikt om metoden används minst sex dagar per vecka. Om framtida långtidsstudier visar fortsatt lägre värden, kan metoden innebära minskad risk för diabeteskomplikationer.
Kontinuerlig glukosmätning under lång tid kostar per patient och år 28 000 kronor mer än självtest med teststickor. Merkostnaden är betydligt lägre om metoden bara används under en kort period, exempelvis för att ställa in insulindoserna.
Vårdens kostnad för behandling med insulinpump är 11 000 kronor högre per patient och år än för injektionsbehandling.
Kostnaderna bör vägas mot nyttan av att ha god kontroll på blodglukos och värdet av en förenklad vardag för många med diabetes. [RL]
Läs SBU:s rapporter Insulinpumpar vid diabetes och Kontinuerlig subkutan glukosmätning vid diabetes