Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Metoder för att minska skador vid förlossning granskas av SBU
Förlossningsskador är vanligt i Sverige. Regeringen har gett SBU i uppdrag att granska metoder som minskar komplikationer och skador hos den födande kvinnan.
Internationellt sett håller svensk mödra- och förlossningsvård hög medicinsk kvalitet. Och under det senaste decenniet har antalet dödfödda barn och spädbarnsdödligheten minskat ytterligare.
Men enligt statistik från det medicinska födelseregistret vid Socialstyrelsen ökade under 1990-talet andelen kvinnor med de svåraste formerna av bristningar i bäckenbotten, där även ändtarmens slutmuskel brister. År 2013 drabbades 6,2 procent av förstföderskorna och 1,7 procent av omföderskorna i landet.
– Det är höga siffror om man jämför med andra länder, säger Eva Uustal, överläkare vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.
– I Finland, till exempel, är motsvarande siffra för sådana skador 0,5 procent.
Eva Uustal kommer att tillsammans med professor Sigurd Vitols leda ett utvärderingsprojekt på SBU om metoder för att förebygga bristningar och säkerställa att man hittar dem när de uppstår.
Frågorna är viktiga. Om kvinnan inte får rätt vård i samband med förlossningen ökar risken för långvarig invaliditet på grund av smärta, avföringsläckage och urininkontinens. Dessutom kan det drabba det sexuella samlivet.
– Syftet med projektet är att ta reda på vilka metoder som är mest effektiva, så att vi kan minska de här skadorna och deras följdverkningar, säger Eva Uustal.
Ytterligare ett SBU-projekt handlar om att kartlägga vilken forskning som finns om behandling och uppföljning av sådana skador, på kort och lång sikt. Eventuella kunskapsluckor kommer att belysas.
Rapporterna kommer att publiceras av SBU våren och sommaren 2016. Parallellt med SBU:s projekt pågår ett tvärprofessionellt arbete med att ta fram riktlinjer på området.
Läs vidare
- Socialstyrelsen. Sveriges officiella statistik – hälso- och sjukvård. Graviditeter, förlossningar och nyfödda barn. Medicinska födelseregistret 1973–2013. Stockholm: Socialstyrelsen, 2014.
- Bristningsregistret. http://www3.gynop.se/bristningsregistret/