Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Lösnaglar kanske kan sprida vårdinfektioner
Det är möjligt att lösnaglar kan sprida infektioner i vården. SBU:s upplysningstjänst har identifierat fem studier som har undersökt frågan.
Vårdinfektioner är ett vanligt problem. Enligt mätningar från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, drabbades 9 procent av patienterna i slutenvård, utom psykiatrin, av en vårdrelaterad infektion år 2011. Av dessa hade knappt 30 procent genomgått en operation, drygt 20 procent hade en urinkateter och 12 procent en central venös kateter.
SBU:s upplysningstjänst har fått en fråga om lösnaglar och infektioner i vården. Sökning i databaser över vetenskapliga arbeten fann fem epidemiologiska studier. Dessa tyder på ett samband mellan lösnaglar hos vårdpersonal och utbrott av vissa infektioner.
Även om den här typen av studier aldrig kan visa orsakssamband, kan lösnaglar enligt dessa studier vara en källa till spridning av smittämnen. Enligt författarna kan det därmed också finnas anledning att inte tillåta lösnaglar bland vårdpersonal med patientkontakt.
I Sverige har SKL tagit fram tre åtgärdspaket som syftar till att minska vårdrelaterade infektioner, men lösnaglar finns inte med. Inte heller Socialstyrelsens föreskrift Basal hygien inom hälso- och sjukvården mm tar upp frågan. Däremot anger skriften Rätt klädd och rena händer inom vård och omsorg från Smittskyddsinstitutet och Vårdförbundet att lösnaglar inte ska användas av personal inom vård och omsorg. [RL]