Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Kort bäst-före-datum på slutsatser om diabeteskost

Aktuell statistik

Bästa kosthållningen vid diabetes är en het och bitvis outforskad fråga, men många studier är på gång. Därför måste det finnas en beredskap att ompröva slutsatser på området, framhåller SBU i sin nya rapport.

Antalet studier av effekterna av fettsnål kost ökar stadigt. Varje år publiceras 50 nya forskningsrapporter. De senaste åren har det också tillkommit många rapporter från randomiserade prövningar av medelhavskost och lågkolhydratkost – ett par dussin nya artiklar varje år på vardera området. Utfallet av sökningen kan påverkas av att indexeringen av de olika kosterna har införts vid olika tidpunkter.

Diagrammet här nedan visar det sammanlagda antalet publicerade kliniska prövningar om lågfettkost, lågkolhydratkost respektive medelhavskost i databasen PubMed.



Enligt databasen www.clinicaltrials.gov pågår 53 registrerade prövningar av lågfettkost, 60 av lågkolhydratkost och  två av medelhavskost. Med tanke på det ökande intresset på området, kommer sannolikt också stora kohortstudier att undersöka sambanden.

SBU:s granskning leder fram till ett antal slutsatser (läs mer här). Men när resultaten från nya, stora och välgjorda studier publiceras, kommer dessa att behöva omprövas. [RL]

Lästips

Mat vid diabetes. En systematisk litteraturöversikt (2010). Ordförande: Kjell Asplund, professor. Projektledare, SBU: Jonas Lindblom.