Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Kognitivt skrivfel i Rökrapporten från 1998
Få rapporter granskas så grundligt innan de trycks som SBU:s. Efter en tid har ändå en malör kommit i dagen. Fil dr Bengt Westling vid Psykologiska institutionen, Uppsala Universitet, reder ut begreppen:
I SBU:s sammanfattning står felaktigt att \"Däremot finns stöd för att så kallad kognitiv terapi kan minska risken att på nytt börja röka\". Det är ett olyckligt skrivfel, vad som avses är kognitiv beteendeterapi, dvs kombinationen av beteendeinriktade och kognitiva (verbala) psykoterapitekniker/psykologiska behandlingsmetoder. Skrivningen kan ge intryck av att \"ren\" kognitiv terapi (utan beteendetekniker) är en psykoterapimetod/psykologisk behandling som har forskningsstöd vid rökavvänjning vilket inte är fallet. Vi beklagar denna olyckliga sammanblandning av psykoterapisystem och vill klargöra att det inte är något medvetet försök att låta en annan psykoterapiform (kognitiv terapi) \"åka snålskjuts\" på den goda erfarenhet som finns för kognitiv beteendeterapi.
Bengt Westling är också leg. psykolog och leg. psykoterapeut.
Rapporten finns sammanfattad, liksom andra, på SBU:s hemsida: www.sbu.se