Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Kan 500 miljoner kronor användas bättre?
Ny SBU rapport visar bl a att det i vårt land används syrahämmande medel av Losec-typ (protonpumpshämmare) för 500 miljoner kronor årligen på indikation som inte är godkänd och där medlens effektivitet inte är vetenskapligt dokumenterad.
Dyspepsi är ett sammanfattande begrepp för ihållande smärta eller obehag som kan pågå från någon vecka till flera månader och är centrerade till övre delen av buken. Sår som är lokaliserade till magsäck eller tolvfingertarm, ulcussjukdom, är en av flera orsaker till dyspepsi. Upptäckten att ulcussjukdom är relaterad till en infektion av bakterien Helicobacter pylori (H. pylori) har i förening med utvecklingen av effektiva läkemedel mot magsårssjukdom markant förändrat behandlingsstrategin, med förbättrade resultat som följd.
Förekomst av dyspepsi
Dyspepsi är vanligt och under en tremånadersperiod har ungefär 30 procent av den vuxna befolkningen haft dyspeptiska besvär. Funktionell dyspepsi är den vanligaste inom diagnosgruppen och innebär att man vid utredning inte hittar någon organisk orsak.
Det finns skillnader mellan kvinnor och män. Ulcus i tolvfingertarmen är vanligare hos män medan funktionell dyspepsi oftare förekommer hos kvinnor. Magsäckscancer, som är sällsynt under 40 års ålder, är ungefär dubbelt så vanlig hos män som hos kvinnor.
Hög förskrivning av läkemedel
Förskrivningen av syrahämmande läkemedel har ökat dramatiskt, främst gäller detta protonpumpshämmare vid refluxsjukdom och funktionell dyspepsi. Den totala försäljningsvolymen för gruppen dyspepsi översteg 1998, 1,3 miljarder kronor per år varav förskrivning av magsårsmedicin för funktionell dyspepsi beräknas till cirka 1/2 miljard. Detta är anmärkningsvärt eftersom indikationen inte är godkänd och medlens effektivitet inte är vetenskapligt dokumenterad.
Höga samhällskostnader
Samhällets totala kostnader – sjukvårdskostnader och produktionsförluster till följd av sjukskrivning eller förtidspensionering för dyspepsi kan uppskattas till cirka 4 miljarder kronor per år. Kostnaderna för kirurgiska åtgärder har minskat kraftigt när antalet operationer har minskat. Samtidigt har läkemedelskostnadernas andel av de totala samhällskostnaderna ökat kraftigt; från 2–3 procent på 1970-talet till 25–30 procent i dag.
Rapportens metod
Rapporten \"Ont i magen\" baseras på en sammanställning av kunskapsläget om behandling av dyspepsi-relaterade sjukdomar med utgångspunkt från en kritisk granskning av vetenskapliga studier, huvudsakligen randomiserade kontrollerade studier (RCT).
Rapporten beräknas utkomma under året!
Anders Norlund, projektsamordnare