Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Hur bra är blodprov för att upptäcka alzheimer?

Den dag det blir möjligt att effektivt behandla Alzheimers sjukdom, blir huvudfrågan hur vården på ett enkelt och säkert sätt ska kunna ställa diagnosen tidigt. Därför granskar nu SBU blodprovernas prestanda.

På många håll i världen pågår intensiv forskning för att utveckla läkemedel mot Alzheimers sjukdom, och flera nya läkemedel testas på patienter. Samtidigt inriktas studier på att utveckla dia­gnosmetoder. Kan fler sjuka få hjälp i ett tidigare skede, skulle mycket vara vunnet.

Många av studierna gäller tester av ryggmärgsvätska, där de flesta biomarkörer har hittats. Men om det fanns en bra analys av blod, plasma eller serum – till exempel av så kallade amyloid beta-peptider – skulle det kunna vara ett enklare och snabbare alternativ.

Tillförlitlighet

En av kärnfrågorna är blodprovernas tillförlitlighet. Samtidigt som testet bör vara tillräckligt känsligt för att fånga upp så många tidiga fall som möjligt, ska det vara träffsäkert. Provet bör inte kunna ge falskt alarm som kan leda till oro, onödiga utredningar eller ineffektiv behandling – det kan göra mer skada än nytta och dra resurser från andra, viktigare insatser.

Det är också viktigt att analysera etiska frågor om testernas användning i sjukvården. Att införa dia­gnosmetoder i praxis innan det finns effektiv behandling är sällan etiskt försvarbart. Å andra sidan kan det finnas situationer där en tidig dia­gnos gör det möjligt för den sjuke att ändra sin livsstil och förbereda sig för framtiden både mentalt och praktiskt.

Prover utesluter

I dag krävs olika kliniska undersökningar för att ställa diagnosen Alzheimers sjukdom. Minnes- och tankefunktioner, språk, orienteringsförmåga och praktiska förmågor undersöks. Blodet analyseras för att utesluta andra sjukdomar som påverkar minnet. Avbildning av hjärnan med datortomografi eller magnetkamera brukar som regel ingå, och specialundersökningar av ryggmärgsvätska eller hjärnans blodflöde kan också användas. [RL]

Om projektet

Blodprov för tidig diagnostik av Alzheimers sjukdom. Projektledare, SBU: Pernilla Östlund, ostlund@sbu.se. Planerad publicering: hösten 2011.