Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
HPV-test bäst som första prov vid cancerscreening av livmoderhalsen
Hittills har kvinnor bara screenats med cellprover som undersöks i mikroskop. Det är bättre att först göra ett HPV-test och att fortsätta med cellundersökning hos kvinnor som har infektionen.
I dag erbjuds screening för livmoderhalscancer till alla kvinnor mellan 23 och 60 år. Celler från livmoderhalsen undersöks i mikroskop, så kallad cytologisk undersökning.
Ett vetenskapligt underlag som SBU har tagit fram visar att HPV-testet är känsligare än cytologi när det gäller att påvisa förstadier till livmoderhalscancer. Det betyder att HPV-testet mer sällan missar förstadier till cancer, och därför fungerar bättre som första test vid screening. Däremot har cellundersökningen bättre träffsäkerhet och ger färre falsklarm.
Samma prov
Det mest effektiva är därför att kombinera metoderna – att börja med ett HPV-test och om detta är positivt gå vidare med cytologi. Båda undersökningarna kan utföras på samma cellprov.
Hos kvinnor i den åldersgrupp som screenas i dag uppskattas den nya strategin leda till 40 procent färre fall av livmoderhalscancer – kanske omkring 60 färre fall i den ålderskategorin. Främst körtelcellscancer skulle minska.
En nackdel med virustestet är att kvinnor kan bli mer oroliga av besked om att de har en HPV-infektion än av att få veta att de har cellförändringar. I teorin skulle detta kunna leda till att fler avstår från screening, även om inget hittills tyder på detta.
Studier visar också att oron dämpas med tiden, och att det lugnar att få veta att infektionen är mycket vanlig. Det är viktigt att kvinnan ges bra information inför screening.
I dag undersöks kvinnor upp till 60 år. SBU:s granskning visar att även äldre har nytta av screening och att det finns underlag för att höja åldersgränsen.
Den evidens som SBU har tagit fram utgör grund för nya rekommendationer från Socialstyrelsen som väntas bli klara under våren 2015. [RL]