Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Fri tillgång till forskningsresultat?
Begreppet open access – fri tillgänglighet – betyder att forskare gör sina artiklar kostnadsfritt tillgängliga på internet, i stället för att enbart publicera resultaten i vetenskapliga tidskrifter som kräver dyra prenumerationer.
Grundtanken är att alla berörda ska kunna ta del av forskningsresultaten, även resurssvaga institutioner i exempelvis tredje världen. Det kostar då inget att läsa, citera, ladda ner och skriva ut vetenskapliga artiklar. Därmed skulle medel som i dag används för prenumerationer på sikt kunna komma forskningen till godo. Allt fler vetenskapliga tidskrifter blir fritt tillgängliga på webben (se www.doaj.org), exempelvis Public Library of Science, www.plos.org. Men även om artikeln publiceras av en tidskrift som inte är fritt tillgänglig, har forskaren i många fall möjlighet att parallellt publicera artikeln i ett eget öppet arkiv. Författaren måste dock ha förbehållit sig rätten till så kallad parallell- eller open archive-publicering, och långt ifrån alla tidskrifter godtar detta.
Stora forskningsfinansiärer, som National Institutes of Health i USA, kräver numera att artiklar från forskning som de finansierat också ska finnas fritt tillgängliga i www.pubmedcentral.nih.gov. I Sverige finns initiativet OpenAccess.se som drivs av Kungliga biblioteket, KK-stiftelsen, Sveriges universitets- och högskoleförbund, Kungliga Vetenskapskademien och Vetenskapsrådet. Syftet är bland annat att främja publicering i öppna arkiv och open access-tidskrifter. [RL]