Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Från resenär till pilot på två röda
Kära passagerare! Välkomna ombord på detta Health-care Airlinesflyg till valfri destination. Ni flygpassagerare är i dag så oerhört välinformerade. Ni har läst på nätet om olika flygplanstyper och resmål, och ni vet pre-cis vilka riskerna är och vilka säkerhetsföreskrifter som gäller. Ni har säkert sett hundratals flygplan på film, och har alla suttit i en flygstol förr, eller hur?
Vi har tänkt så här: Eftersom detta ju handlar om er egen semester – och den ska ju inte vi lägga oss i – så får ni själva komma fram och flyga planet! Ja, precis vart ni önskar! Resenären i centrum.
”Det låter ju bra, men måste jag inte vara pilot då?” undrar kanske nån orolig loser. Men herregud, säger vi. Wake up! Get real. I dagens informationssamhälle är det där inte längre något problem. Du är din egen pilot! Passagerare i dag är MEDVETNA KONSUMENTER, särskilt den nya generationen. Du sätter dig inte längre i flygpla-net bara så där. Nej, du är PÅLÄST och VET VAD DU VILL och du kräver att få flyga själv. På ditt eget sätt. Du vill ju ta makten över din egen semester, eller hur?
Samtidigt är vi som jobbar här i kontrolltornet inte helt blåsta.Vi vet att flygmaskiner är väldigt komplicerade och har faktiskt tänkt jättemycket på er säkerhet. Så det finns alltid en flygutbildad person nånstans ombord, eller i alla fall en purser. Och har vi ont om besättning, kan ni alltid chatta med dem på datorerna framme i cockpit eller mejla era frågor till Flygplansupplysningen. Dygnet runt. Dessutom finns det jättefina interaktiva kartor på instrumentpanelen i cockpit, så vi är helt övertygade om att ni kommer att landa precis just på den destination som ni själva har valt.Trevlig resa!”
Allvarligt talat: När professor Mats Brommels på Karolinska institutet i en framtidsanalys (Future scan for Swedish National Cancer Strategy, 2008) skildrar hur sjukvården är på väg att utvecklas, beskriver han en fram-växande konsumentrörelse bland patienter och medborgare och en ökande marknadsorientering bland producenterna. Han tecknar bilden av en vård där många patienter är kunnigare och har mer att säga till om, och där tyngdpunkten ligger på valfrihet. Men han berättar också kritiskt om hur det växande utbudet av dyrbara tekniska möjligheter och ökande efterfrågan på avancerad behandling driver på fragmentisering av vården och ökad segregation mellan befolkningsgrupper. Vissa patienter kommer att både vilja och kunna bli aktiva krävande konsumenter, medan andra även fortsättningsvis kommer att behöva och vilja bli omhändertagna. Skillnaderna kommer att öka.
Den stora utmaningen för samhället i ett sådant framtidsscenario, menar Brommels, blir att skapa ett starkare konsumentskydd och en rättvis fördelning av vårdresurserna.Vem axlar det ansvaret?
Ragnar Levi, Redaktör