Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Forskningsresultat om barn och läkemedel publiceras inte
Viktiga fakta om hur läkemedel verkar på barn når aldrig läkarna, trots att stora belopp satsas på att ta fram informationen.
Knappt varannan offentligt subventionerad läkemedelsstudie på barn avrapporteras i en vetenskaplig tidskrift. Det visar en genomgång från USA som redovisas i tidskriften JAMA.
Av sammanlagt 253 studier på barn som genomfördes på begäran av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA mellan år 1998 och 2004, har bara 113 (45 procent) publicerats i en faktagranskad vetenskaplig tidskrift. Studier med ogynnsamma resultat har redovisats ännu mer sällan.
Barn ingår oftast inte i de studier som utgör grunden för att godkänna nya läkemedel. Samtidigt som det är känt att läkemedel kan fungera annorlunda och ge andra biverkningar hos barn än hos vuxna, saknas det ofta studier av lämpliga doser, säkerhet och effek-tivitet vid behandling av unga. För att stimulera sådan forskning erbjuds amerikanska företag förlängda läkemedelspatent i utbyte mot att de genomför nödvändiga studier av barn. Men en genomgång av sådana undersökningar visar alltså att resultaten ofta hamnar i byrålådan.
Författarna till JAMA-artikeln är kritiska. Samtidigt som de förlängda patenten anges kosta amerikanska skattebetalare många miljarder dollar, sprids inte kunskapen från de beställda undersökningarna. Enligt författarna är en tänkbar lösning att de studier som inte har publicerats inom tre eller fyra år i stället rapporteras i en betald tidskriftsbilaga.
Källa: Benjamin DK et al. Peer-Reviewed Publication of Clinical Trials Completed for Pediatric Exclusivity. JAMA 2006;296:1266-73.