Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Forskningen om ekonomiskt bistånd kartläggs
SBU har påbörjat en bred kartläggning av forskning om insatser i socialt arbete. Projektet har inletts med att söka efter sammanställd forskning och kunskapsluckor när det gäller ekonomiskt bistånd.
Ekonomiskt bistånd är den del av socialtjänstens individ- och familjeomsorg som når flest mottagare under ett år. Det handlar dels om att utreda och besluta om bistånd, dels om att hjälpa bidragstagare att försörja sig själva, till exempel genom så kallad ”aktivering” eller ”arbetsmarknadsaktivering” som riktas till arbetslösa mottagare i alla åldrar.
Nu kartlägger SBU vilken vetenskaplig kunskap som finns och vilken som saknas, om bedömningsmetoder respektive insatser för personer som får ekonomiskt bistånd och deras anhöriga. Projektledare på SBU är Christel Hellberg.
– Vi söker till exempel efter forskningsresultat om olika aktiveringsinsatser och hur effektiva de är, berättar hon.
– Vi vill också ta rätt på översikter om hur mottagarna upplever att få olika insatser, till exempel stöd och råd, skuldsanering, boendestöd, arbetsträning och arbetslivsinriktad rehabilitering enligt en modell som kallas IPS, Individual placement and support.
En viktig fråga i projektet är att se vad det finns för vetenskaplig kunskap om huruvida olika insatser på sikt leder till att personer blir självförsörjande.
Eftersom frågorna berör många insatser söker man litteratur i ett tiotal olika forskningsdatabaser.
– Hittills har vi gått igenom 2255 vetenskapliga sammanfattningar och bland dem bedömdes 185 artiklar viktiga att läsa i sin helhet. Ungefär 30 kan vara relevanta och kanske en tredjedel av dessa verkar hålla medelhög eller hög kvalitet.
En hel del systematiska översikter gäller insatser för arbete och sysselsättning, men det finns också sådana som gäller bistånd till boende, behovsbedömningar och uppföljningar. Vissa studier gäller frågor om ekonomiskt bistånd för att personer med missbruk eller funktionsnedsättning ska få och behålla ett arbete, till exempel med så kallad case management. RL
Kontaktperson på SBU: christel.hellberg@sbu.se
Mer om det vetenskapliga kunskapsläget om insatser och utredningar i socialt arbete på www.sbu.se