Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

CTG under födseln minskar kramprisk hos nyfödda

Att kontinuerligt övervaka fostrets hjärtslag och livmoderns sammandragningar under hela födseln kan minska risken för nyföddhetskramp – men betydelsen för barnets hälsa är oviss. Det visar SBU:s granskning av en systematisk översikt.

Under förlossningen övervakas fostret genom att man då och då lyssnar på hjärtslagen eller mäter både fostrets hjärtverksamhet och kvinnans värkar samtidigt, så kallad kardiotokografi (CTG).

Kontinuerlig ctg, det vill säga registrering under hela födseln i syfte att förhindra syrebrist, kan enligt äldre studier minska risken för kramp hos det nyfödda barnet, men påverkar inte överlevnaden. Det är ovisst hur färre kramper gagnar barnens hälsa på sikt. Det visar systematiska översikter som SBU har granskat och kommenterat.

Studierna visar samtidigt att kontinuerlig CTG leder till fler förlossningar med sugklocka eller tång, vilket skulle kunna öka risken för komplikationer hos mamman. Men SBU konstaterar att de flesta studier som ingår i översikten kom för 20–40 år sedan och att det är tvivelaktigt om resultaten fortfarande gäller i Sverige. För att kunna göra en bedömning av nyttan och riskerna krävs det nya svenska studier.

Det är också osäkert om intagnings-CTG, det vill säga en CTG-registrering på 20–30 minuter vid ankomsten till förlossningsenheten, förhindrar skador eller dödsfall hos barnet. Här är studierna färskare, från 2000-talets början, men underlaget är för litet. Det man kan säga är att intagnings-CTG eventuellt leder till fler kejsarsnitt, skalpblodprov och kontinuerliga CTG-mätningar än om en barnmorska bara lyssnar på fostrets hjärtljud. Intagnings-CTG rekommenderas inte längre vid lågriskförlossning i Norge, Danmark, Island, Storbritannien och Kanada. 

Kommentar

Kommentarerna om CTG finns på www.sbu.se.

Sakkunniga: Doc Andreas Herbst, Kvinnokliniken, Skånes universitetssjukhus; Prof Ellen Blix, Fakultet for helsefag, Högskolan i Oslo och Akershus, Norge.

De systematiska översikter som kommenteras är:

Devane D, et al. Cardiotocography versus intermittent auscultation of fetal heart on admission ... Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 2.

Alfirevic Z, et al. Continuous cardiotocography (CTG) as a form of electronic fetal monitoring... Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 5.