Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Budskap som leder framåt
Elisabeth Sundqvist, psykiater med inriktning på beroendetillstånd, har också arbetat som distriktsläkare. Hon menar att SBU:s rapport visar på möjligheterna för både missbruksvården och primärvården att ge effektiv hjälp mot alkoholproblem.
– I båda fallen finns det flera konkreta budskap att ta fasta på.
Det första som hon fastnade för var nyttan av mini-intervention mot begynnande alkoholproblem.
Effektiva samtal
– Effektiva samtal tar upp själva missbruksbeteendet, inte enbart hur patienten mår i största allmänhet, säger Elisabeth Sundqvist. Det gäller såväl mini-intervention som samtal inom den specialiserade beroendevården.
– En nyhet som jag också fastnade för var att patienter med ett utvecklat alkoholmissbruk har god chans att bli hjälpta av akamprosat och naltrexon, medan antidepressiva inte påverkar själva missbruket.
– Det klassiska är att patienten säger \"Jag skulle inte dricka om jag inte var så nere\" – men enbart anti-depressiva har ingen bevisad effekt på missbruket.
Utbildning krävs
Den tredje viktiga punkten är behovet av mer handledning och utbildning om de effektiva terapierna, till exempel kognitiva metoder och familjeterapi – även inom socialtjänsten.
– Min enda invändning är att rapporten inte har hänvisat till studier som gäller blandmissbruk. Många missbrukar både alkohol, läkemedel och narkotika.
Elisabeth Sundqvist har från några kolleger hört tveksamhet inför att många undersökningar är amerikanska. De undrar om resultaten verkligen gäller svenska patienter.
Motfrågan blir: Finns det vetenskapligt underlag för att svenska alkoholister skulle svara annorlunda på behandlingen?