Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Brittisk rapport jämför metadon och buprenorfin färre fortsätter behandling

Fler heroinmissbrukare fortsätter behandling med metadon än med buprenorfin, samtidigt som det är känt att buprenorfin har vissa fördelar från säkerhetssynpunkt. På kort sikt är de båda preparatens kostnadseffektivitet likartad, enligt en brittisk utvärdering.

Syftet med att behandla heroinmissbruk med metadon eller buprenorfin är att förbättra hälsa och social funktion samt att minska dödligheten genom att hindra återfall i missbruk.

En brittisk litteraturöversikt publicerad 2007 bekräftar SBU:s slutsats från 2001 att underhållsbehandling med metadon eller buprenorfin minskar opioidmissbruk och leder till att fler personer fullföljer behandlingen.

Nytillkomna studier visar också att fler stannar kvar i behandling med metadon än med buprenorfin vid flexibel, individanpassad dosering, vilket numera är det vanliga.

I övrigt har de båda läkemedlen snarlika positiva effekter. Studierna visar ingen skillnad när det gäller andelen patienter som förblir drogfria under pågående behandling. Antalet livskvalitetsjusterade levnadsår (QALY) och behandlingskostnader skiljer bara marginellt mellan preparaten – uppgifter som har tillkommit efter SBU:s rapport.

I en kommentar till översikten framhåller SBU att det är en brist att författarna inte tar hänsyn till problemen med illegal användning av läkemedlen. Ett problem är också att biverkningar inte utvärderas. Ogynnsamma händelser rapporteras sällan i dessa studier. Annan kunskap om läkemedlens egenskaper och användning talar dock för att buprenorfin har vissa fördelar från säkerhetssynpunkt.

Förbättrad effekt

Den brittiska rapporten visar vidare att positiva incitament, till exempel ekonomisk belöning vid opioidfria urinprov, kan förbättra effekten av underhållsbehandling. Dessa metoder förekommer inte i svenska behandlingsprogram.

I Sverige förskrivs metadon och buprenorfin huvudsakligen vid specialistkliniker. Enligt rapporten är resultatet detsamma om primärvårdsläkare förskriver dem. Författarna diskuterar dock inte om kontrollen av läkemedlen kan upprätthållas lika väl i olika sjukvårdsmiljöer, och om detta kan spela roll för spridning och missbruk av preparaten utanför programmen.

De studier som ingår i rapporten har också vissa begränsningar. De flesta försöksdeltagarna är män. De har inte allvarlig psykisk sjukdom eller hiv/aids, vilket skiljer dem från många patienter i underhållsbehandling. Patienterna har oftast inte följts längre än ett år – en kort tid med tanke på att behandlingen ibland är livslång.  [RL]

SBU:s kommentar

SBU kommenterar och sammanfattar utländska medicinska kunskapsöversikter. SBU granskar översikten men inte de enskilda studierna. Forskning som förändrar kunskapsläget kan ha tillkommit senare.

Behandling av opioidberoende med metadon och buprenorfin

Syftet med att behandla opioidberoende med metadon eller buprenorfin är att förbättra hälsa och social funktion samt att minska dödligheten genom att hindra återfall i missbruk.

En ny brittisk litteraturöversikt ger ytterligare stöd för att metadon och buprenorfin minskar opioidmissbruk och leder till att fler personer fullföljer behandling. Jämfört med buprenorfin, leder metadon till att fler heroinmissbrukare stannar kvar i behandlingsprogrammet, samtidigt som det är känt att buprenorfin har vissa fördelar ur säkerhetssynpunkt. Skillnaden mellan preparaten i kostnadseffektivitet är mycket liten.

Läs SBU:s kommentar

Se även den brittiska rapporten: Connock M, et al. Methadone and buprenorphine for the management of opioid dependence: a systematic review and economic evaluation. Health Technol Assess 2007;II(9).

Tidigare SBU-rapport: Behandling av alkohol- och narkotikaproblem (SBU, 2001)

På grund av ökat missbruk utfärdade svenska Läkemedelsverket efter en hearing våren 2008 nya rekommendationer för buprenorfin:
www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2008/Hearing-om-Subutexmissbruk/