Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Benartärer – fler kärlsjuka skulle ha nytta av hjälp med rökstopp och träning
Åderförkalkning i benens artärer drabbar minst var tionde person över 65 år och kan få allvarliga följder. Genom enkla undersökningar kan fler upptäckas och få hjälp tidigt. Rökstopp minskar risken för fortsatta symtom, amputation och för tidig död. Gångträning eller annan handledd fysisk aktivitet gör också nytta.
Vården av personer med åderförkalkning i benen kan förbättras. Det visar SBU:s nya rapport, som framhåller att sjukdomen måste uppmärksammas mer av hälso- och sjukvården. Såväl diagnostik som medicinsk behandling och remissförfarandet kan bli bättre.
Inte sällan uteblir de enklaste och mest angelägna åtgärderna. Det handlar om att överhuvud taget ställa diagnosen, att påverka och hjälpa den sjuke att sluta röka, och att erbjuda fysisk träning eller gång under handledning.
SBU:s kartläggning av remisser till sex svenska sjukhus visar att knappt två tredjedelar av remisserna innehöll uppgifter som gjorde det möjligt att bedöma angelägenhetsgraden.
Enkla metoder
Rapporten visar att diagnosen benartärsjukdom kan ställas med hjälp av enkla undersökningar som kan utföras på alla vårdcentraler och sjukhus. Utöver en sjukhistoria med uppgift om gångsträcka och kontroll av pulsar, behövs undersökning med stetoskop, blodtrycksmanschett och så kallad penndoppler för att jämföra blodtryck i arm och ben.
Det som på sikt är mest angeläget är sedan att påverka och hjälpa de kärlsjuka att sluta röka.
Hela systemet
Eftersom förkalkningen drabbar hela hjärt- och kärlsystemet är det också viktigt att aktivt åtgärda övervikt, högt blodtryck, höga blodfetter och högt blodsocker.
Längre gångsträcka kan uppnås med regelbunden fysisk träning eller gångträning under handledning.
Många läkemedel och fysikaliska eller alternativmedicinska metoder har prövats vid åderförkalkning i benen. Men SBU:s granskning visar att metodernas nytta och risker inte kan bedömas eftersom forskningsresultaten är otillräckliga eller motsägande. Välgjorda och tillförlitliga studier saknas. Detta gäller till exempel blodproppsförebyggande medel och behandling med könshormoner, syrgas med högt tryck, ryggmärgsstimulering, elektromagnetism, UV-ljus och pulserande tryckbehandling av benen.
Utformat förslag
För att underlätta den praktiska tillämpningen av SBU:s resultat, har experterna i projektgruppen – i egen regi men med praktiskt stöd från SBU – utformat ett förslag till kliniska rekommendationer. Professor David Bergqvist, som också var ordförande för projektgruppen, anser att förslaget är en naturlig fortsättning för att ta tillvara de nya kunskaperna.
– Tanken är att dokumentet ska kunna användas direkt i vården eller ligga till grund för lokala vårdprogram, säger David Bergqvist. Vårt förslag till kliniska rekommendationer bygger på SBU:s rapport, även om det inte har utformats av myndigheten. [RL]
Slutsatser
- Kärlsjukdom i benen är vanligt, framför allt hos äldre människor, och medför stora risker för såväl långvarigt lidande som amputation och för tidig död. Benartärsjukdom är en följd av otillräcklig blodcirkulation, ischemi, i de nedre extremiteterna. Orsaken är i de allra flesta fall åderförkalkning, en av våra största folksjukdomar, som sällan berör enbart blodkärlen i benen utan påverkar hela hjärt–kärlsystemet. Därför bör alla patienter med symtom på kärlsjukdom i benen bedömas med avseende på risk för generell åderförkalkning.
I lindrig form kan benartärsjukdom vara avgränsad till smärtor i benen som utlöses vid ansträngning men upphör vid vila, ”kärlkramp i benen” eller ”fönstertittarsjuka” (claudicatio intermittens). I kroniskt, kritiska och akuta fall av ischemi, med starkt förträngda eller tilltäppta blodkärl, innebär sjukdomen risk för vävnadsdöd, amputation, och i värsta fall livsfara.
Det är okänt hur många som drabbas av benartärsjukdom eftersom huvudorsaken, åderförkalkning, kan pågå under lång tid utan att ge direkta symtom. Risken ökar med stigande ålder och förekommer hos uppskattningsvis minst 10 procent av personer över 60–70 år. Hälften, drygt 5 000, av de invasiva ingreppen mot kärlsjukdom som årligen utförs på svenska sjukhus gäller åtgärder för att återställa cirkulationen vid olika former av benartärsjukdom. - Den mest angelägna åtgärden vid alla former av kärlsjukdom, även den i benen, är att påverka och hjälpa patienten att sluta röka.
Sambandet mellan rökning och benartärsjukdom är mycket starkt och dokumenterat i ett stort antal studier. Risken för en rökare att utveckla claudicatio intermittens är nära nog dubbelt så stor som att få akut syrebrist i hjärtmuskulaturen, angina pectoris. Vid rökstopp minskar risken för fortsatta allvarliga symtom liksom risken för amputation och död i kärlkomplikationer.
I all behandling av kärlsjukdom i benen ingår att aktivt påverka åderförkalkningens generella riskfaktorer som rökning, fysisk inaktivitet och övervikt, högt blodtryck, höga blodfetter och högt blodsocker. - Det vetenskapliga underlaget för diagnostik och behandling av benartärsjukdom är begränsat.
Vid litteratursökningen återfanns flera tusen artiklar inom området, men vid närmare granskning av studiernas vetenskapliga kvalitet och relevans uppfyllde endast en mindre andel de uppsatta kvalitetskrav på bevisvärde som SBU ställer i sitt utvärderingsarbete och som är gängse vid granskning av vetenskapliga studier. Det medför att det vetenskapliga underlaget för slutsatserna i rapporten är begränsat eller, som bäst, måttligt starkt. Flera av de granskade mer eller mindre vanliga behandlingsmetodernas nytta och risker går över huvud taget inte att bedöma eftersom det saknas studier som motsvarar kraven på bevisvärde. Det gäller t ex effekten av medel som ska förhindra blodpropp (antikoagulantia) vid claudicatio intermittens, behandling med könshormoner (östrogen och testosteron), hyperbar syrgasbehandling, ryggmärgsstimulering, elektromagnetisk behandling, UVljusbestrålning och intermittent pneumatisk kompression. Det saknas också vetenskapligt underlag för att bedöma effekten av behandling med E-vitamin, Bvitamin/folsyra, Omega3, vitlök och örtblandningen Padma 28. - Den enskilde patientens upplevelse av sina besvär är alltid utgångspunkten för diagnostik och behandling av benartärsjukdom, men det saknas idag i stort sett kliniskt relevanta studier som har jämfört de olika åtgärdernas effekter på livskvaliteten.
Benartärsjukdom påverkar livssituationen på ett avgörande, ofta invalidiserande, sätt som upplevs olika från individ till individ. Livskvalitet, som är ett av de viktigaste målen för all sjukdomsbehandling, kan sägas vara det sammanvägda måttet av fysisk och psykisk funktion, välbefinnande och tillfredsställelse. Möjligheten att värdera livskvalitet, dvs hur patienten klarar sitt dagliga liv och påverkas av behandling, utnyttjas dock ännu i begränsad omfattning i den kliniska vardagen.
Diagnostik
Den grundläggande diagnostiken och bedömningen av patienter med symtomgivande benartärsjukdom består av anamnes (inklusive sjukhistoria och uppgift om gångsträcka) och kontroll av pulsar samt enkla fysikaliska undersökningar med stetoskop, blodtrycksmanschett och så kallad penndoppler för att jämföra blodtryck i arm och ben. Med dessa undersökningar, som kan utföras på alla vårdcentraler och sjukhus, kan flertalet patienter med benartärsjukdom identifieras.
För att mer exakt lokalisera förträngningar och eventuella blodproppar krävs ytterligare utredning. Hittills har röntgenundersökning av artärerna, konventionell arteriografi, varit vanligast, men de senaste årens tekniska utveckling har medfört att det idag finns flera metoder som kan användas för att med god säkerhet diagnostisera benartärsjukdom. Jämfört med konventionell arteriografi ger dessa metoder väsentligen samma tillförlitlighet vid val av behandling och är dessutom skonsammare, mindre riskfyllda, enklare och snabbare.
- Ultraljudsundersökning med duplexteknik har en diagnostisk säkerhet som är likvärdig med konventionell arteriografi för att med hög tillförlitlighet kunna bekräfta eller utesluta kärlsjukdom i nedre delen av bukaorta samt artärerna i bäcken, lår och knä. Det vetenskapliga underlaget är däremot svagare när det gäller metodens säkerhet för diagnostik av förändringar i artärerna i underben och fot.
- Magnetisk resonansarteriografi (MRA) med injicerat kontrastmedel har en diagnostisk säkerhet som är likvärdig med konventionell arteriografi för att med hög tillförlitlighet kunna bekräfta eller utesluta kärlsjukdom i bukaorta nedanför njurarna och artärerna i bäcken och lår. Det vetenskapliga underlaget är inte lika starkt när det gäller att fastställa förträngningar i underbenets artärer.
- MRA utan injicerat kontrastmedel har en diagnostisk säkerhet som är likvärdig med konventionell arteriografi för att med säkerhet kunna bekräfta eller utesluta kärlsjukdom i artärerna i lår och underben. Säkerheten är däremot inte lika hög när det gäller att fastställa förändringar i bukaorta nedanför njurarna och bäckenets artärer.
- Datortomografisk arteriografi (DTA) har en likvärdig diagnostisk säkerhet jämfört med konventionell arteriografi för att med hög tillförlitlighet kunna bekräfta eller utesluta kärlsjukdom i samtliga kärl, från bukaorta till fotartärer.
Behandling av claudicatio intermittens
Det finns inget läkemedel i Sverige som är registrerat specifikt för behandling av benartärsjukdom, och det finns ingen behandlingsmetod som kan sägas bota sjukdomen.
Följande gäller dock:
- • Fysisk träning, gång eller stavgång, ökar gångsträckan, i synnerhet om träningen sker i organiserad form med handledning.
- Revaskularisering, ingrepp för att förbättra eller återställa blodcirkulationen, bör i de flesta fall undvikas. Det finns dock ett begränsat vetenskapligt stöd för att öppen revaskularisering hos claudicatiopatienter med invalidiserande symtom kan ge en något bättre behandlingseffekt än gångträning.
- Ballongvidgning, PTA, med selektiv inläggning av stent, är i jämförelse med andra granskade revaskulariserande åtgärder, en kostnadseffektiv behandling.
- Det finns ett begränsat vetenskapligt stöd för att naturläkemedlet Ginkgo biloba och att levokarnitin kan förbättra gångsträckan.
- Det finns ett begränsat vetenskapligt stöd för att intravenöst tillfört prostaglandin E1 ökar gångsträckan.
Behandling av kronisk kritisk ischemi
Patienter med symtom på kritisk ischemi måste snabbt komma under behandling för att lindra smärtan och minska eller eliminera risken för försämring med sår och vävnadsdöd, kallbrand, som följd.
- Revaskularisering genom ett öppet kirurgiskt ingrepp eller endovaskulärt (via blodkärl) med trombolys eller ballongvidgning, PTA, bör erbjudas vid kritisk ischemi med amputationshot.
- Understödjande läkemedelsbehandling med trombocytblockad eller Kvitaminantagonist, med warfarin som verksam substans, har gynnsam effekt på resultatet efter revaskulariserande behandling.
- Understödjande behandling med Kvitaminantagonist medför fler blödningskomplikationer än trombocytblockad.
Behandling av akut ischemi
Akut ischemi orsakas av ett plötsligt stopp, ocklusion, i någon av de större artärerna. Patienten plågas inte sällan av svåra smärtor. Behandling måste sättas in omedelbart. Amputation av benet kan bli nödvändig.
- Akut invasiv behandling ger i flertalet fall en amputationsfri överlevnad i många år efter ingreppet.
- Det finns ingen avgörande skillnad mellan öppet kirurgiskt ingrepp och endovaskulär revaskularisering via blodkärlen (trombolys) vad gäller amputationsfri överlevnad.
- Akut ischemi inträffar ofta i livets slutskede. Benischemin är i sådana fall ett resultat av att kroppens organfunktioner gradvis avstannar. Kirurgi är inte indicerat och smärtlindring kan då vara den medicinskt och humanitärt riktiga behandlingen.
Etiska aspekter
Exempel på specifika etiska och moraliska problem som måste beaktas vid benartärsjukdom:
- Rekonstruktiva behandlingsmetoder vid kritisk och akut ischemi är ofta förenade med risk för allvarliga komplika tioner och i vissa fall livsfara, risker som måste vägas mot möjligheten att förbättra hälsa och livskvalitet.
- Ett särskilt problem är att vårdgivare kan ha svårt att avstå från nya metoder trots att dokumentationen är undermålig eller ofullständig.
- Patientens levnadsvanor, t ex fortsatt rökning, får inte medföra negativ särbehandling.
- Att undvika amputation är en viktig målsättning som emellertid måste vägas mot risker och lidande för de patienter där amputation kanske ändå blir följden. Även resursförbrukning i dessa fall innebär ett etiskt problem.
Praxisundersökning
Inom primärvården är det möjligt att förbättra diagnostik, medicinsk behandling och remissförfarande vid handläggning av patienter med benartärsjukdom. Benartärsjukdom är en ovanlig diagnos inom svensk primärvård. Många patienter remitteras för diagnostik och bedömning inför eventuellt ingrepp, men endast ett fåtal blir faktiskt invasivt behandlade. SBU:s praxisstudie visar dessutom att det föreligger stora regionala skillnader i andel patienter som remitteras för utredning och ställningstagande till invasiv åtgärd.
Utbildningsinsatser och riktlinjer för diagnostik och behandling av benartärsjukdom i primärvården skulle kunna höja medvetenheten om gruppen kärlsjuka patienter med hög risk för kardiovaskulär sjuklighet och död.
Utvärdering och rapportering
Det finns fortfarande stora brister när det gäller utvärdering av ny teknologi. Systematiskt arbete med detta problem bör ges hög prioritet.
Resultat av behandling bör rapporteras och sammanställas i ett centralt register. Sedan 20 år rapporteras merparten av kärlkirurgiska ingrepp, inkluderande radiologiska interventioner som ballongvidgning och trombolys, till det svenska kärlregistret, Swedvasc. Amputationer, föranledda av benartärsjukdom, registreras däremot inte systematiskt i registret.
Behov av framtida forskning
Randomiserade studier i multicenterform skulle kunna organiseras inom landet för att besvara två viktiga frågor:
- Vilken behandling är bäst vid claudicatio intermittens, intervention eller gångträning och ”bästa” medicinska behandling?
- Vilken behandling är bäst vid kritisk ischemi, kirurgisk/endovaskulär intervention eller ”bästa” medicinska behandling?
Läs SBU-rapporten Benartärsjukdom – diagnostik och behandling