Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Avföringsprov effektivt också när få screenas
Att bara ett fåtal tackar ja till massundersökning av cancer i tjocktarm och ändtarm betyder inte att sådana screeningprogram fungerar sämre för dem som deltar. Däremot blir kostnadseffektiviteten lägre. Det visar en dansk översikt som SBU kommenterar.
Sundhedsstyrelsen i Danmark har granskat betydelsen av hur många som tackar ja till massundersökning av tjocktarms- och ändtarmscancer. Utgångspunkten är en systematisk litteraturöversikt och två förstudier från Danmark.
När få personer väljer att delta i ett screeningprogram finns det risk för att andelen funna cancerfall i den undersökta gruppen blir lägre än om alla inbjudna hade deltagit. I teorin skulle andelen förhindrade dödsfall också kunna minska.
Men den danska översikten visar att ett lågt deltagande leder till en oförändrad andel upptäckta fall av kolorektal cancer bland de screenade. De som ändå väljer att delta är inte friskare än andra.
Däremot blir kostnadseffektiviteten lägre, enligt en hälsoekonomisk modell i den danska rapporten. Analysen har då anlagt ett sjukvårdsperspektiv och mätt kostnadseffektiviteten som kostnad per vunnet levnadsår.
Obehagligt
Den screeningmetod som använts i studierna är test på blod i avföringen plus uppföljning med kikarundersökning, koloskopi, när avföringsprovet ger utslag. Koloskopi är ofta obehagligt för patienten. Allvarliga komplikationer förekommer också: 60 av 100 000 personer som genomgår undersökningen drabbas av blödning eller perforation av tarmväggen.
De flesta kunskapsöversikter om screening för kolorektal cancer handlar om effekterna av olika screeningmetoder. En granskning från SBU Alert år 2002 har visat att avföringsprov i befolkningen kan minska dödligheten i kolorektal cancer med mellan 15 och 33 procent.
Utvärderas
Då drog SBU slutsatsen att allmän screening för kolorektal cancer tills vidare endast borde ske inom ramen för vetenskapliga utvärderingar. Skälen var osäkerheten rörande den optimala utformningen av program, risken för negativa följder, kravet på omfördelning av sjukvårdsresurser och bristfällig kunskap om både psykologiska effekter och kostnadseffektivitet.
Ett screeningprogram som utvärderas löpande startades i Stockholms läns landsting den 1 januari 2008. [RL]
SBU:s kommentar
SBU sammanfattar och kommenterar utländska medicinska kunskapsöversikter. De enskilda studier som ingår i originalrapporten har granskats av den utgivande organisationen men inte av SBU.
Deltagande i screening: kolorektal cancer
Kolorektal cancer är en vanlig cancerform i Sverige, särskilt hos personer över 60 år. Syftet med screening är att upptäcka sjukdomen i en tidig och botbar fas, innan den ger symtom, för att på så sätt minska dödligheten. Den danska översikten visar att ett lågt deltagande leder till en oförändrad andel upptäckta fall av kolorektal cancer bland de screenade. Däremot blir kostnadseffektiviteten lägre, enligt en hälsoekonomisk modellanalys.
Den screeningmetod som använts i de granskade studierna är ett test som mäter blod i avföringen.
Läs mer SBU kommenterar ”Screening för kolorektal cancer – betydelsen av befolkningens deltagande”.