Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Astma – inte givet att rutinvården ska mäta utandad kväveoxid
Det vetenskapliga underlaget räcker inte för att dra säkra slutsatser om nyttan av så kallad FENO-mätning – en ny metod som många hoppas kan förenkla astmadiagnostiken och minska behovet av resurskrävande och obehagliga tester. Det visar en ny SBU-rapport.
Syftet med att mäta kväveoxid i utandningsluften, FENO (se faktaruta), är att komplettera andra diagnosmetoder vid astma och göra det lättare att ställa in patientens läkemedelsdos.
I teorin skulle FENO-diagnostik minska behovet att testa luftvägarnas retbarhet, något som kräver stora resurser och är besvärligt för patienten. Det nya testet är enkelt och innebär inget obehag och inga risker för patienten.
Men den samlade forskningen visar att det inte går att dra säkra slutsatser om metodens träffsäkerhet. Det är oklart vilka gränsvärden som ska användas för rutinmässig diagnos av astma. Forskarna bakom de studier som finns har använt olika utrustning och olika gränsvärden som oftast valts i efterhand. Det krävs mer kunskap om vilka gränsvärden som ska gälla för olika patientgrupper innan metoden kan minska behovet av andra tester, konstaterar SBU.
Det går inte heller att säga om det är bättre att mäta FENO än att bedöma symtom och testa lungfunktionen när rätt läkemedelsdos ska ställas in. Flera randomiserade studier finns, men resultaten är svåra att tolka. Också här saknas enhetliga gränsvärden, och forskarna har använt olika mätutrustning.
Eftersom nyttan av att mäta FENO inte är känd kan SBU inte utvärdera metodens kostnadseffektivitet. [JT]
SBU:s slutsatser FENO
Metodens kliniska användningsområde är under utveckling. Vissa basala kriterier för dess användning behöver fastslås och utvärderas i studier.
Vid diagnostik av astma behöver man fastslå gränsvärden för tolkning av mätresultaten och bekräfta deras användbarhet. Vid styrning av astmabehandling med hjälp av FENO-mätning behöver man fastslå lämplig patientkategori, fastställa gränsvärden för behandlingsbeslut samt lämpligt intervall mellan besöken. Detta medför i sin tur att metodens kostnadseffektivitet inte kan utvärderas ännu.
l Sammanfattningsvis bedömer SBU att metoden är lovande, men att det vetenskapliga underlaget är otillräckligt* för att fastställa metodens plats i diagnostik och behandling av astma i rutinsjukvård. Forskning behövs för att undanröja viktiga identifierade kunskapsluckor.
Läs rapporten Mätning av kväveoxid i utandningsluft vid astma