Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Antioxidanter – brist på bevis men frukt och grönt kan göra nytta
Det saknas vetenskapliga bevis för att antioxidanter skulle förebygga sjukdom. Däremot kan frukt och grönt ha positiva effekter.
Det är en utbredd uppfattning att extra intag av antioxidanter är nyttigt. Det säljs vitaminer och mineraler för minst 600 miljoner kronor per år i Sverige.
Men en utvärdering av all relevant forskning på området visar att det saknas vetenskapligt underlag för att tillägg av antioxidanter – utöver vad som ingår i en balanserad kost som innehåller frukt och grönsaker – skulle kunna förebygga sjukdom.
Negativa effekter
Tvärtom har kosttillägg i form av beta-karoten och E-vitamin i höga doser gett allvarliga negativa effekter. Undantaget är C-vitamin som i stora dagliga doser har visats kunna lindra – men inte förhindra – förkylning.
Enligt utvärderingen, som kommer från SBU i samarbete med Folkhälsoinstitutet, saknas det stöd i den vetenskapliga litteraturen för att antioxidanter som kosttillskott skulle förebygga vare sig hjärt-kärlsjukdom eller cancer.
Däremot antyder den vetenskapliga litteraturen att livsmedel som innehåller rikligt med antioxidanter, främst frukt och grönsaker, kan förebygga allvarliga sjukdomar, till exempel vissa cancerformer.
Utvärderingen gäller beta-karoten och C-vitamin (som finns mest i grönsaker, rotfrukter, frukt och bär), E-vitamin (grönsaker, frukt, bröd, vetegroddar, vegetabiliska oljor och fisk), selen (fisk, kött, mjölkprodukter och ägg) och Q10. Dessutom redovisas det som är känt om flavonoider (i äpplen, lök, rödvin och te) och karotenoider utöver beta-karoten.
Osäkra resultat
Den nya rapporten handlar inte om antioxidanternas eventuella roll i behandling av redan inträffad sjukdom.
I rapporten konstateras att forskningsresultat om hälsa och kost, inklusive tillskott av antioxidanter, ofta är osäkra.
Ett skäl är att många sjukdomar uppstår långsamt. Det kräver långvariga studier. Kostvanor och andra levnadsbetingelser hos dem som undersöks kan då hinna ändras under studiens gång.
Ett annat skäl är att kostvanor är svåra att mäta noggrant. Felkällorna är stora.
Resultat saknas
På många områden saknas tillräckligt med forskningsresultat för att bedöma om antioxidanter kan förebygga sjukdom. Det gäller diabetes, Parkinsons sjukdom, MS, Alzheimers sjukdom, ledgångsreumatism och ögonsjukdomar som grå starr och förändringar i gula fläcken.
För de flesta cancerformer saknas stöd för slutsatsen att antioxidanter som kosttillägg skulle ha en förebyggande effekt.
Rapporten framhåller dock att brist på vetenskapliga studier som påvisar en effekt inte utgör bevis för att effekten saknas. I de fall som studier saknas går det således inte att dra någon säker slutsats.
Av den nya kunskapssammmanställningen framgår också att Q10 inte har kunnat visas förebygga sjukdom.
Försökt hitta
Många har försökt hitta ett samband mellan flavonoider och skydd mot hjärt-kärlsjukdom eller cancer. Resultaten är motsägande och någon bestämd slutsats är inte möjlig, heter det i rapporten.
Den nya utvärderingen bygger på alla vetenskapliga studier som publicerades mellan 1989 och 1996, över 5 000 arbeten. Av dessa detaljgranskades ungefär 550 enligt ett särskilt protokoll som hade gjorts upp i förväg. Studiernas vetenskapliga kvalitet värderades på en tregradig skala.
Rapporten ges ut i två volymer med ett appendix.
SBU:s slutsatser
– Granskningen av det vetenskapliga underlaget antyder att ett kostintag med rikligt innehåll av antioxidanter, främst frukt och grönsaker, kan ha en förebyggande effekt för olika allvarliga sjukdomar.
– Det finns däremot inte ett vetenskapligt underlag som visar att tillägg av antioxidanter, utöver de som finns i en balanserad kost inkluderande frukt och grönsaker, skulle kunna förebygga sjukdom. De hypoteser som finns om detta återstår att vetenskapligt bevisa.
– Vissa kontrollerade vetenskapliga studier har visat att tillägg till kosten, i form av renframställt beta-karoten och E-vitamin i höga doser, har medfört allvarliga negativa effekter för rökare.
– De olika metoder som används för att mäta kostvanor och innehållet av antioxidanter i kosten är bristfälliga. Det är därför angeläget att förbättra dessa metoder för att kunna dra slutsatser från studier beträffande sambanden mellan dessa ämnen och sjukdom.