Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Alkoholskador hos barn: SBU ska granska diagnostik och stöd

SBU ska granska kunsapsläget om stöd och vård för barn som fått skador i fosterstadiet till följd av alkohol. Det kan gälla funktioner i det centrala nervsystemet, som koncentrationssvårigheter, och hämmad tillväxt, organskador eller andra mer svårdefinierade tillstånd.

Barn som föds med skador av alkohol och droger är en försummad grupp när det gäller utredning, diagnostik och stöd, skriver Socialstyrelsen. Enligt en registerstudie som myndigheten genomfört har drygt 30 barn och unga om året i Sverige fått diagnosen fetalt alkoholsyndrom (FAS), trots att 100–200 barn per år uppskattas uppfylla kriterierna.

Det saknas också en samlad bild av de pedagogiska, sociala och medicinska åtgärder som erbjuds barn med fetalt alkoholsyndrom.

Uppdraget till SBU kommer från regeringen och ska ge Sverige ett aktuellt kunskapsunderlag. Utgångspunkt i regeringens långsiktiga mål att barn ska skyddas mot skadliga effekter orsakade av alkohol, narkotika, dopning eller tobak. SBU har påbörjat arbetet och inlett ett samarbete med Socialstyrelsen och Folkhälso­myndigheten. Frågan innefattar olika metoder för diagnostik, familjestöd och habilitering av barnen.

Tidigare har Socialstyrelsen publicerat en vägledning på området för socialtjänsten och andra aktörer. 

Läs vidare

  1. Socialdepartementet. Uppdrag att granska metoder för diagnostik, föräldra- eller familjestöd samt barnhabilitering avseende alkohol- och drogskadade barn. Regeringsbeslut S2015/04673/FST
  2. Socialstyrelsen. Förbättrat stöd till barn som anhöriga. Stockholm: Socialstyrelsen, 2015. Rapporten finns på www.socialstyrelsen.se
  3. Socialstyrelsen. Barn och unga i familjer med missbruk – vägledning för socialtjänsten och andra aktörer. Stockholm: Socialstyrelsen, 2009. Rapporten finns på www.socialstyrelsen.se