Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Aktuell statistik: Kommer rökare som slutat att kunna vaccinera sig mot återfall?
Flera företag tävlar nu om att ta fram nikotinvaccin. Metoden är så ny att nytta och risker är okända. Samtidigt är enkla råd från vårdpersonalen en underskattad hjälp till rökstopp.
Rökning är västvärldens främsta orsak till sjukdom och för tidig död som är möjlig att förebygga. SBU:s systerorganisation Canadian Agency for Drugs and Technologies in Health rapporterar nu att ännu en ny metod för hjälp till rökstopp håller på att utvecklas. Flera bioteknikföretag försöker ta fram olika typer av nikotinvaccin. Tre vacciner är nu föremål för kliniska studier.
Gemensamt är att de ger upphov till antikroppar som binds till nikotinmolekylen och hindrar att denna förs från blodet till hjärnan. Ett vaccin behöver inte tas lika ofta som befintliga rökavvänjningsmedel. Men det är oklart hur länge vaccinet verkar, och graden av immunsvar varierar från individ till individ.
SBU har tidigare visat att frågor, enkla råd och stöd från vårdpersonal ökar utsikterna för rökande patienter att lyckas sluta. Ett samtal om rökning behöver inte ta mer än fem minuter. Även om detta bara får två eller tre rökare av hundra att sluta så gör det betydligt större nytta än många andra insatser för att förebygga ohälsa. Kostnaden för varje räddat år av liv med kort rökstoppsrådgivning har beräknats till 7000–20000 kronor*, vilket är lågt i förhållande till många andra åtgärder.
Som jämförelse med en annan förebyggande åtgärd har vaccination av 12-åriga flickor mot HPV 16 och 18 i modellstudier beräknats kosta 100000–450000 kronor per räddat levnadsår, om de vaccinerade deltar i gynekologiska cellprovskontroller och om 70 procent av livmoderhalscancerfallen antas kunna påverkas. I Sverige kan den senare siffran vara lägre och kostnaden därmed högre. [RL]
* Uppgifterna är hämtade från SBU-rapporten Metoder för rökavvänjning (1998) och har uppräknats till 2007 års prisnivå.
Murtagh J, Foerster V. Nicotine vaccines for smoking cessation [Issues in emerging health technologies, issue 103]. Ottawa: Canadian Agency for Drugs and Technologies in Health; 2007.