Samband mellan användning av snus och utveckling av ett pågående bruk av röktobak
Vad behövs?
Fler primärstudier behövs.
- Det behövs fler primärstudier som undersöker samband mellan svenskt snus och pågående bruk av röktobak. Eftersom tobaksmarknaden har förändrats under det senaste årtiondet är det viktigt att undersöka sambandet i studiepopulationer som speglar samtiden.
- Utveckling och implementering av validerade bedömningsinstrument för att bedöma riskgrupper för framtida tobaksbruk, skulle också göra det möjligt att nyansera analysen av samband för grupper med olika risk och riskbenägenhet.
- För att få en större nytta av forskningen inom området finns ett behov av en högre grad av enhetlighet i definitionerna som används för exponering och utfall. Med enhetliga definitioner och fler studier som samlar in och redovisar nivåer för exponering och utfall skulle möjligheten vara bättre att på metanivå undersöka samband mellan grader av exponering och utfall.
Läs rapporten Samband mellan snus, e-cigaretter och tobaksrökning
Vad finns?
Bland personer som inte använder röktobak,
men använder snus, är det möjligt (låg tillförlitlighet, GRADE ) att fler efterhand påbörjar ett bruk av röktobak, än bland personer som vid samma tidpunkt inte använder snus. Det går dock inte att avgöra om personer som använder snus oftare även utvecklar ett pågående bruk av röktobak (
). Läs rapporten Samband mellan snus, e-cigaretter och tobaksrökning
Systematiska översikter som visar på kunskapsluckan:
SBU. Samband mellan snus, e-cigaretter och tobaksrökning: en systematisk översikt. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2020. SBU Bereder 312. Mer om översikten Samband mellan snus, e-cigaretter och tobaksrökning
Ej uppdaterade systematiska översikter som visar på kunskapsluckan:
Inga identifierade
- Diarienr:
- Publicerad:

Vetenskaplig kunskapslucka
En vetenskaplig kunskapslucka innebär att systematiska översikter visar på osäker effekt eller att det saknas systematiska översikter. Kunskapsluckorna publiceras på SBU:s webbplats. Ett syfte är att ge forskare och forskningsfinansiärer tips om var det saknas kunskap och identifiera var behovet av forskning är stort. Ett annat syfte är att ge vården och socialtjänsten ett underlag för prioritering.
Hitta publikationer och andra sidor här