Rekonstruktiv behandling – emaljmatrixprotein som tillägg till lambåkirurgi vid approximal furkationsinvolvering på överkäksmolar (grad II) hos vuxen

Vad behövs?

Fler primärstudier behövs.

Vad finns?

Socialstyrelsens motivering till rekommendation:

”Tillståndet har en stor påverkan på den orala hälsan, vilket innebär att 3 är den högsta möjliga rangordningen för tillståndet. Furkationsinvolvering innebär en sämre åtkomlighet för att uppnå infektionskontroll. Rekonstruktiva behandlingar i samband med furkationsinvolverade tänder har låg effekt och en liten möjlighet att ytterligare positivt påverka den orala hälsan. För underkäksmolaren kan en viss möjlighet till effekt finnas förutsatt att defekten är väl avgränsad och begränsad i omfattning men för överkäksmolaren är prognosen för behandling ännu sämre. Socialstyrelsen har bedömt att kostnaden per vunnen effekt är mycket hög. Effekten av åtgärden har bedömts med stöd från ett vetenskapligt underlag.”
Läs Socialstyrelsens nationella riktlinjer för tandvård, 2022 (rad C22.2)

Systematiska översikter som visar på kunskapsluckan:

Ej uppdaterade systematiska översikter som visar på kunskapsluckan:

Inga identifierade

Diarienr:
Publicerad:
Forskning som förändrar kunskapsläget kan ha tillkommit senare.

Vetenskaplig kunskapslucka En vetenskaplig kunskapslucka innebär att systematiska översikter visar på osäker effekt eller att det saknas systematiska översikter. Kunskapsluckorna publiceras på SBU:s webbplats. Ett syfte är att ge forskare och forskningsfinansiärer tips om var det saknas kunskap och identifiera var behovet av forskning är stort. Ett annat syfte är att ge vården och socialtjänsten ett underlag för prioritering.

Hitta publikationer och andra sidor här

Liknande kunskapsluckor

Sök fler kunskapsluckor inom samma område: