Psykologiska och psykosociala behandlingsinsatser för personer med intellektuell funktionsnedsättning som utsatts för sexuellt våld

Vad behövs?

Fler primärstudier behövs.

Sammanfattningsvis handlar det om:

  • Gällande kvantitativa studier borde kontrollerade studier med anpassningar efter undersökningsgruppens behov kunna genomföras.
  • Studier behöver även genomföras som både avser att utveckla insatser respektive kontrollera effekter av pågående insatser.
  • Det finns behov av ytterligare fördjupad kunskap via studier om prevalens.
  • Studier med annat upplägg, såsom experimentell design med så kallade multipla baslinjer för en deltagare (N=1), kan vara ett alternativ som kan bidra till såväl förbättring av insatserna som förståelse för behandlingsprocesserna.
  • Även om det idag finns kvalitativa studier behöver även dessa genomföras med tydligt metodologiskt upplägg och i övrigt hög kvalitet för att undersöka upplevelser och erfarenheter.
  • Förutom att uppmuntra till vidare forskning på området generellt sett finns det även starka etiska och vetenskapliga skäl till att underlätta för personer med intellektuell funktionsnedsättning att medverka som aktiva forskningspersoner, och delta i forskningsstudier. Personernas egna röster är en viktig källa till fördjupad kunskap. Anpassade samtyckesprocesser, anpassad kommunikation och relevanta stödresurser (till exempel kontaktperson, personlig assistent) kan göra det möjligt att inkludera denna heterogena grupp som består av personer i alla åldrar och med olika grad av intellektuell funktionsnedsättning.
  • Det behövs även studier om insatser för anhöriga liksom om hur insatser till personer med intellektuell funktionsnedsättning påverkar och vad de betyder för anhöriga.

Läs mer i Kapitel 8. "Överväganden för forskning" i rapporten.

Vad finns?

Systematiska översikter som visar på kunskapsluckan:

SBU. Psykologiska och psykosociala behandlingsinsatser för personer med intellektuell funktionsnedsättning som utsatts för sexuellt våld – en systematisk översikt och etiska aspekter. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2024. SBU Bereder 382. Mer om översikten

Ej uppdaterade systematiska översikter som visar på kunskapsluckan:

Inga identifierade

Diarienr:
Publicerad:
Forskning som förändrar kunskapsläget kan ha tillkommit senare.

Vetenskaplig kunskapslucka En vetenskaplig kunskapslucka innebär att systematiska översikter visar på osäker effekt eller att det saknas systematiska översikter. Kunskapsluckorna publiceras på SBU:s webbplats. Ett syfte är att ge forskare och forskningsfinansiärer tips om var det saknas kunskap och identifiera var behovet av forskning är stort. Ett annat syfte är att ge vården och socialtjänsten ett underlag för prioritering.

Hitta publikationer och andra sidor här