Psykologiska och psykosociala behandlingsinsatser för barn 7 år eller yngre som utsatts för sexuellt våld
Vad behövs?
Fler primärstudier behövs.
Sammanfattningsvis handlar det om:
- utvärdering av nya metoder eller metoder som utvecklats och använts utomlands.
- utvärdering av insatser specifikt utformade för yngre barn och som redan används för barn i Sverige, oavsett typ av våld eller trauma (till exempel Child Parent Psychotherapy, CPP).
- utvärdering av insatser som ursprungligen utvecklats för äldre barn, men som används anpassat för yngre barn i Sverige (till exempel traumafokuserad kognitiv beteendeterapi, TF-KBT, för barn under 6 år).
- validerade och åldersanpassade mätinstrument.
- metodutveckling när det gäller långtidsuppföljning i undersökningsgrupper som är svåra att nå. Risken för bortfall är också stor.
- studier om hur utrednings- och behandlingsmiljön kan anpassas till yngre barn och deras behov.
- i studier där barn i ett brett åldersspann deltar behöver både mätinstrument, interventioner och utfallsmått vara anpassade till de olika åldersgrupperna. Resultat behöver redovisas separat för olika åldersgrupper.
- studier med barn vars närstående utsatts för sexuellt våld.
- förutom kvantitativa studier kan även studier med kvalitativ metodik bidra med värdefull kunskap om interventioners genomförbarhet, effekter och implementering.
- studier med experimentell design med så kallade multipla baslinjer för en deltagare (N=1) kan vara ett alternativ för denna grupp då det kan bidra till såväl förbättring av insatserna som förståelse för processerna.
Läs mer i Kapitel 8. "Överväganden för forskning" i rapporten.
Vad finns?
Trots att det saknas forskning för yngre barn som utsatts för sexuellt våld så finns kunskap kring behandling av yngre barn som utsatts för andra typer av våld, trauman och olyckor. Insatser bör ges utifrån barnets situation, förutsättningar och symtom, snarare än efter vilken typ av trauma som barnet utsatts för. Även inom gruppen yngre barn finns det skillnader i vilken typ av insats som kan vara lämplig beroende på barnens ålder och omständigheterna i övrigt. Till exempel skiljer sig spädbarns förutsättningar från 6- till 7-åringars. De insatser som ges behöver följas upp och utvärderas noggrant. Läs rapporten
Systematiska översikter som visar på kunskapsluckan:
SBU. Psykologiska och psykosociala behandlingsinsatser för barn 7 år eller yngre som utsatts för sexuellt våld. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2024. SBU Bereder 380. Mer om översikten
Ej uppdaterade systematiska översikter som visar på kunskapsluckan:
Inga identifierade
- Diarienr:
- Publicerad:
Vetenskaplig kunskapslucka
En vetenskaplig kunskapslucka innebär att systematiska översikter visar på osäker effekt eller att det saknas systematiska översikter. Kunskapsluckorna publiceras på SBU:s webbplats. Ett syfte är att ge forskare och forskningsfinansiärer tips om var det saknas kunskap och identifiera var behovet av forskning är stort. Ett annat syfte är att ge vården och socialtjänsten ett underlag för prioritering.
Hitta publikationer och andra sidor här