Kvalificerat rådgivande samtal (beteendemedicinsk prevention och behandling) vid ohälsosamma matvanor hos vuxna som besöker tandvården avseende flera utfall

Vad behövs?

Fler primärstudier behövs.

Vad finns?

För ett eller flera andra utfall än de som listas ovan finns evidens. Se Socialstyrelsens nationella riktlinjer för tandvård 2022 (rad 5).

Socialstyrelsens motivering till rekommendation
Tillståndet har en stor svårighetsgrad, och kvalificerat rådgivande samtal ökar tydligt det dagliga intaget av frukt och grönsaker för vuxna med ohälsosamma matvanor. Detta kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, stroke och vissa sorters cancer. Socialstyrelsen bedömer att effekten även kan gälla vuxna som behöver ändra matvanor för att få bättre munhälsa. Åtgärden bedöms dessutom vara kostnadseffektiv.

Kommentar: Denna rekommendation kommer från Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor (2018), där den gäller vuxna med ohälsosamma matvanor generellt. I riktlinjerna för ohälsosamma levnadsvanor styrs inte åtgärdernas rangordning lika tydligt. Läs Socialstyrelsens nationella riktlinjer för tandvård, 2022 (rad 5).

Systematiska översikter som visar på kunskapsluckan:

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för tandvård, 2022. Läs riktlinjerna (rad 5).

Ej uppdaterade systematiska översikter som visar på kunskapsluckan:

Inga identifierade

Diarienr:
Publicerad:
Forskning som förändrar kunskapsläget kan ha tillkommit senare.

Vetenskaplig kunskapslucka En vetenskaplig kunskapslucka innebär att systematiska översikter visar på osäker effekt eller att det saknas systematiska översikter. Kunskapsluckorna publiceras på SBU:s webbplats. Ett syfte är att ge forskare och forskningsfinansiärer tips om var det saknas kunskap och identifiera var behovet av forskning är stort. Ett annat syfte är att ge vården och socialtjänsten ett underlag för prioritering.

Hitta publikationer och andra sidor här