Ballongdilatation av örontrumpet vid undertryck i mellanörat orsakat av nedsatt öppningsförmåga i örontrumpeten avseende hörselförmåga, fungerande valsalva-manöver och reoperation

Vad behövs?

Fler primärstudier behövs.

Vad finns?

Förändring i EDTQ-7-score: Två RCT (n=60 resp. n=242) visade statistiskt säkerställd förbättring i EDTQ-7 score jämfört med kontrollgrupp (GRADE ⊕⊕, låg tillförlitlighet)

Förändring av tympanogram: Enligt en systematisk översikt som inkluderat 9 studier i metaanalys (före och efter behandling, n= 255) samt 3 RCT förbättrades tympanogram (eller Eustachian Tube Score, ETS) efter ballongdilatationavdrag (GRADE ⊕⊕, låg tillförlitlighet).

Sammanfattningsvis finns vetenskapligt stöd (med låg tillförlitlighet (GRADE ⊕⊕), för att ballongdilatation förbättrar funktionen i örontrumpeten och mellanörat med låg risk för allvarliga komplikationer.
Läs rapporten

Systematiska översikter som visar på kunskapsluckan:

Metodrådet Stockholm–Gotland. Ballongdilatation av örontrumpet. Stockholm: Region Stockholm; 2021. HTA-rapport 2021:63. Mer om översikten

Ej uppdaterade systematiska översikter som visar på kunskapsluckan:

Inga identifierade

Diarienr:
Publicerad:
Forskning som förändrar kunskapsläget kan ha tillkommit senare.

Vetenskaplig kunskapslucka En vetenskaplig kunskapslucka innebär att systematiska översikter visar på osäker effekt eller att det saknas systematiska översikter. Kunskapsluckorna publiceras på SBU:s webbplats. Ett syfte är att ge forskare och forskningsfinansiärer tips om var det saknas kunskap och identifiera var behovet av forskning är stort. Ett annat syfte är att ge vården och socialtjänsten ett underlag för prioritering.

Hitta publikationer och andra sidor här

Liknande kunskapsluckor

Sök fler kunskapsluckor inom samma område: