CTC genomförs i fem faser, där varje fas har sina egna "benchmarks" och "milstolpar" för att vägleda och övervaka genomförandet. Tekniskt stöd ges till CTC-samordnare och medlemmar i preventionsalliansen för att säkerställa att de fem faserna genomförs planenligt.
Fas 1 är en Community Readiness Assessment-fas. I denna fas bedöms förändringsbenägenhet och organisatoriska egenskaper hos de aktörer i lokalsamhället som tros påverka mobiliseringsprocessen. Personer och organisationer som bör delta för att ett CTC-projekt ska kunna inledas identifieras.
I fas 2 introduceras en gemensam CTC-utbildning för nyckelpersoner och andra centrala aktörer. Utbildningen ger en övergripande orientering kring preventionsvetenskap och processerna i CTC-systemet. Under utbildningen definieras roller och ansvar för de viktigaste funktionerna och en ledningsgrupp inom alliansen utses. Till ledningsgruppens uppgifter hör att ansvara för planering och genomförande av aktiviteter inom ramen för CTC och att säkerställa att nödvändiga resurser finns tillgängliga. Ett alternativt tillvägagångssätt är att en befintlig aktör inom preventionsområdet tar på sig ledningsansvaret. Personer med ledningsfunktioner får genomgå en tvådagars orienterande utbildning. Alliansens ledning kan kontinuerligt identifiera och bjuda in nya medlemmar att delta i ledningsgruppen.
I fas 3 slutför ledningsgruppen granskningen av empiriska data kopplade till risk- och skyddsfaktorer för droganvändning och kriminalitet bland unga. Ledningsgruppen prioriterar två till fem riskfaktorer som målområden för förebyggande insatser. Dataunderlaget utgör utgångspunkt för senare bedömningar av framsteg i de förebyggande insatserna.
I fas 4 utvecklar ledningsgruppen en handlingsplan för CTC-arbetet. I handlingsplanen fastställs vilka evidensbaserade insatser som ska användas och mätbara mål för vad som ska uppnås när det gäller att minska riskfaktorer och stärka skyddande faktorer definieras. CTC-projekt kan omfatta förebyggande insatser för grupper från 0 till 2 år upp till unga vuxna. Ledningsgruppen väljer strategier och program från en meny av evidensbaserade förebyggande insatser. Handlingsplanen ska beskriva de insatser som valts och innehålla arbetsplaner för införande, monitorering och feedback som gör det möjligt att bedöma om man gör framsteg mot angivna mål.
I fas 5 implementeras de valda insatserna och ledningsgruppen övervakar att införandet sker planenligt. CTC-konceptet innehåller utbildningar för att säkerställa att ledningsgruppen har nödvändig kompetens för dessa uppgifter. Under CTC-projektet genomför programutvecklare upprepade träningssessioner och tillhandahåller tekniskt stöd för att säkerställa hög kvalitet i genomförandet av de valda insatserna. Uppföljningsdata insamlas kontinuerligt för att monitorera om insatserna leder mot fastställda mål. Under fas 5 engageras också lokala medier för att informera om CTC-arbetet, vinna allmänhetens stöd och motivera nya aktörer att ansluta sig till alliansen.