Alternativa metoder till tvångsåtgärder

SBU har genom regeringsbeslut 2023-06-22 fått i uppdrag att genomföra kunskapssammanställningar om alternativa metoder och arbetssätt till tvångsåtgärder inom den psykiatriska tvångsvården, den rättspsykiatriska vården och den statliga institutionsvården.

Lästid: ca 2 min Publikationstyp:

Pågående projekt

SBU granskar aktuell och välgjord forskning och tar reda på vilken effekt olika insatser har, om det finns några risker eller etiska problem och vad som gör mest nytta för pengarna inom områdena hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst, funktionstillstånd- och funktionshinder samt arbetsmiljö.

Beräknad publicering: Kvartal 4, 2025 Diarienr: SBU 2023/1016

Bakgrund

SBU har fått i uppdrag att genomföra kunskapssammanställningar om alternativa metoder och arbetssätt till tvångsåtgärder inom den psykiatriska tvångsvården, den rättspsykiatriska vården och den statliga institutionsvården. En förstudie som SBU genomförde år 2023 ligger till grund för detta uppdrag (länk till förstudiesidan). I förstudien identifierades kunskapssammanställningar om flera förebyggande metoder och arbets-sätt för att minska användning av tvångsåtgärder inom psykiatrisk vård för vuxna, medan relativt få metoder och arbetssätt riktade sig till barn och unga.

Syfte

Syftet med uppdraget är att utveckla kunskapen om alternativa metoder och arbetssätt till tvångsåtgärder, med speciellt fokus på barn och unga. Vid genomförandet av uppdraget ska SBU föra dialog med och inhämta kunskap och erfarenheter från berörda myndigheter, patient-, brukar- och anhörigorganisationer samt organisationer som företräder barn och unga. SBU ska vidare beskriva eventuella behov av fortsatta utvecklingsinsatser inom området.

Projektgrupp

Sakkunniga

  • Maria Andersson Vogel, fil dr i socialt arbete, forskare vid Kriminologiska institutionen, Stockholms universitet 
  • Sofia Enell, docent i socialt arbete, universitetslektor vid Institutionen för socialt arbete, Linnéuniversitetet 
  • Sebastian Gabrielsson, specialistsjuksköterska med inriktning psykiatrisk vård, biträdande professor, docent i omvårdnad vid Institutionen för hälsa, lärande och teknik, Luleå tekniska universitet 
  • Astrid Moell, leg. läkare, barn- och ungdomspsykiater, BUP Heldygnsvård, Region Stockholm; Doktorand vid Centrum för Psykiatriforskning, Karolinska Institutet
  • Antoinette Lundahl, fil. dr, specialistläkare i psykiatri, affilierad forskare vid Karolinska institutet


Från SBU

  • Uliana Hellberg, projektledare
  • Elizabeth Åhsberg, biträdande projektledare
  • Jonas Bergström, projektägande chef
  • Hanna Olofsson, informationsspecialist
  • Johanna Wiss, hälsoekonom
  • Elin Malmer, projektadministratör
Sidan uppdaterad