Almedalsveckan inleds i år den 25 juni och under fyra dagar fylls Visby av samtal och möten. SBU:s generaldirektör Britta Björkholm deltar i bland annat Läkarsällskapets programpunkt om Kloka kliniska val – gör inte det som inte ska göras under tisdagen. I sjukvården precis som inom socialtjänsten gäller det att välja rätt behandlingar, läkemedel, insatser och metoder för att på bästa sätt möta behoven och säkerställa att resurserna räcker till:
– För att hushålla med samhällets resurser bör de insatser som används i vård och omsorg utvärderas vetenskapligt. Och när nya effektiva metoder införs bör det ske parallellt med en ordnad utmönstring av mindre effektiva metoder och åtgärder som inte längre bör utföras. Annars finns det risk för undanträngningseffekter, säger Britta Björkholm.
SBU:s projektledare Maral Jolstedt medverkar i Röda Korsets seminarium samma dag, om att inflytande och delaktighet för unga krävs när Sverige genomför nationell strategi för psykisk hälsa:
– Det pågår stora nationella satsningar för att stärka barn och ungas psykiska hälsa, att göra barn och unga delaktiga i den här processen är otroligt viktigt, konstaterar Maral Jolstedt.
– På SBU utvecklar vi ständigt våra arbetssätt med att inkludera brukarperspektivet och barnrättsperspektivet. Vi har bland annat drivit ett projekt där vi bjudit in unga med erfarenhet av BUP:s slutenvård. Där har både före detta patienter, anhöriga och sjukvårdens personal varit med och prioriterat de största forskningsbehoven.
Maral Jolstedt ser också fram emot de seminarier om unga och kriminalitet som ingår i årets Almedalen-program. Hon har själv varit involverad i projekt om förebyggande insatser på det området, bland annat om hur vi bäst förebygger gängkriminalitet.
Här hittar du alla SBU:s arbeten om unga och våld samt om utsatta unga från de senaste åren.