Nyheter
-
Nytt uppdragPublicerad: 2024-12-16
Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment
Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.
-
PublikationPublicerad: 2024-12-16
Oklart vilken psykologisk behandling som hjälper unga som utsatts för sexuella övergrepp
I Sverige saknas nationella vårdprogram och riktlinjer för hjälp och vård till barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp. Och dagens forskning ger inga klara besked om vilka psykologiska behandlingar som fungerar bäst. Här finns ett behov av fler välgjorda studier, konstaterar SBU i en ny rapport.
-
Om SBUPublicerad: 2024-12-12
En sammanhållen kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården – vårt samarbete med regionerna
SBU ingår tillsammans med fem andra myndigheter i ett partnerskap med regionernas nationella system för kunskapsstyrning av hälso- och sjukvård. Vi arbetar för en gemensam kunskapsstyrning där vi kompletterar varandra och skapar en sammanhängande helhet. Arbetet behövs för att resurserna i hälso- och sjukvården ska användas på bästa sätt och för att bästa möjliga kunskap ska finnas tillgänglig vid varje möte mellan hälso- och sjukvårdspersonal och patienter.
-
PublikationPublicerad: 2024-12-09
Norsk kartläggning nyanserar bilden av hur tvång och gränssättning uppfattas och används inom institutionsvård och familjehem
I en ny rapport kommenterar SBU två norska kartläggningar om användning av tvång och gränssättning inom institutionsvård för barn och unga och familjehem. Trots metodologiska begränsningar bedömer SBU att kartläggningarna kan ha ett värde för hur verksamheterna ser på och hanterar begreppet tvång, vilket i sin tur kan stärka både praktiska och etiska aspekter i arbetet med barn och unga inom svensk institutionsvård.
-
PublikationPublicerad: 2024-12-02
Fler och bättre studier behövs inom särskilda områden för att motverka ofrivillig ensamhet i befolkningen
En kartläggning, som SBU kommenterar i en rapport, visar att en stor mängd systematiska översikter och primärstudier har genomförts om insatser, åtgärder och arbetssätt för att motverka social isolering och ensamhet. Däremot är forskningen ojämnt fördelad till vissa populationer, insatser och utfall. Dessutom har en betydande andel stora metodologiska begränsningar.
-
PublikationPublicerad: 2024-11-19
Ämnen i arbetsmiljön ökar risken för allergisk astma
Arbete där man exponeras för trädamm, försöksdjur och mögel kan bidra till utveckling av allergisk astma. Det konstaterar SBU som har sammanfattat och kommenterat en översikt av systematiska översikter som publicerades 2023.
-
PublikationPublicerad: 2024-11-17
AKK fungerar troligtvis för olika slags användare
Diagnos, ålder och tidigare använda kommunikationssätt påverkar troligtvis inte hur mycket stöd som en person får genom att använda AKK, Alternativ och Kompletterande Kommunikation. AKK kan underlätta kommunikationen för en person med hjälp av till exempel symboler, bilder eller talande hjälpmedel.
-
PublikationPublicerad: 2024-11-05
Svårt för äldre migranter med demenssjukdom att få bästa vård
Äldre migranter med demenssjukdomar är en utsatt grupp som möter utmaningar på många olika plan. De behöver omsorg, men även stöd i att tillgodogöra sig den vård och de insatser som erbjuds idag. Det menar SBU som kommenterar en systematisk översikt av insatser för äldre migranter med demenssjukdomar.
-
PublikationPublicerad: 2024-10-23
DBT, även kortversioner, fungerar för flera patientgrupper
Såväl Dialektisk beteendeterapi (DBT) som Mentaliseringsbaserad terapi (MBT) har positiva effekter för vuxna med Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS), även kallat borderline personlighetssyndrom. Både DBT i sig och vissa kortvarianter av DBT kan dessutom vara till stöd för vissa patientgrupper som inte lider av EIPS. Det konstaterar SBU i en ny rapport.
-
PublikationPublicerad: 2024-10-21
SBU belyser forskning om insatser som kan minska ofrivillig ensamhet bland äldre
Det finns flera insatser som vårdgivare kan göra för att minska upplevd ensamhet hos äldre, enligt en ny SBU-rapport. Även om resultatet inte ger vägledning om vilken insats som är mer effektiv än någon annan, kan rapporten användas som stödmaterial av verksamheter som arbetar med att motverka och förebygga ensamhet.
-
PublikationPublicerad: 2024-10-13
Översikt ger värdefull kunskap om organisation och personalens betydelse för kvalitet inom äldreomsorgen
Elva personalrelaterade och organisatoriska faktorer har visat sig ha positiv betydelse för kvaliteten på den omsorg som ges på särskilda boenden för äldre. Det visar en omfattande brittisk systematisk översikt som SBU har kommenterat, vilket kan ge en fingervisning om arbetsområden som bör prioriteras och utvecklas vidare.
-
PublikationPublicerad: 2024-10-08
SBU har kartlagt forskningen om icke-medicinska smittskyddsåtgärder
I en ny rapport presenterar SBU 132 systematiska översikter i en klickbar karta. Kartan visar vilken kunskap som finns, men också att det är svårt att utvärdera effekten av åtgärder under en pandemi.
-
PublikationPublicerad: 2024-09-29
Biosimilarer lika säkra som biologiska originalläkemedel
Publicerad forskning finner inga allvarliga bieffekter vid byte från originalpreparat av ett biologiskt läkemedel till så kallad biosimilar, eller vid byte åt motsatt håll.
-
PublikationPublicerad: 2024-08-27
Osäkert eller inget vetenskapligt stöd för kosttillskott och mun- och nässprayer vid förkylning
Entydigt vetenskapligt stöd saknas för effekten av vitaminer, mineraler eller medicintekniska produkter i samband med en förkylning. Det visar en sammanställning av kunskapsläget som SBU gjort på uppdrag av regeringen.
-
PublikationPublicerad: 2024-08-26
Forskning saknas om vård vid sexuellt våld mot utsatta
I tre rapporter har SBU sammanställt forskning om vård för personer som utsatts för sexuellt våld. För psykologiska och psykosociala insatser i hälso- och sjukvård saknas idag vetenskapliga stöd om effekter, konstaterar SBU. Socialstyrelsen kommer i december 2024 att publicera ett kunskapsstöd på området.
-
PublikationPublicerad: 2024-08-26
Samverkan och kompetens på plats kan göra att äldre i särskilda boenden slipper åka till sjukhus
Insatser för samverkan och kvalitetshöjande program kan minska antalet akuta vårdövergångar från äldreboende till sjukhus. Det visar en brittisk översikt som SBU granskat.
-
Publicerad: 2024-08-13
Postcovid och andra närliggande tillstånd – SBU har kartlagt forskningen kring behandling
SBU har kartlagt vilken forskning det finns om effekter av behandling och rehabilitering vid postcovid och andra närliggande tillstånd.
-
Nytt uppdragPublicerad: 2024-08-01
SBU har fått regeringsuppdrag om samverkan för HTA i Sverige – och i förlängningen EU
SBU:s generaldirektör Britta Björkholm ser samverkan mellan tre myndigheter som ett steg i anpassningen till en ny EU-förordning om utvärderingar inom det medicinska området, HTAR.
-
PublikationPublicerad: 2024-07-02
Kombinerade vård- och omsorgsinsatser främjar ett friskt åldrande
SBU har granskat och kommenterat resultatet av en omfattande systematisk översikt, som visar att kombinerade insatser inom socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård är effektiva för att främja självständighet och ett friskt åldrande. Samtidigt kan vissa kombinationer leda till minskad självständighet, varför insatserna som erbjuds bör följas upp och utvärderas.
-
PublikationPublicerad: 2024-06-23
Dialektisk beteendeterapi kan förebygga återfall i självskadebeteende hos unga
Dialektisk beteendeterapi för ungdomar (DBT-A) förebygger återfall i självskadebeteende, enligt en systematisk översikt som SBU har gjort. Resultaten visar också att internetförmedlad känsloregleringsterapi (IERITA) kan förebygga nya episoder av icke-suicidalt självskadebeteende.
-
Om SBUPublicerad: 2024-06-11
Vetenskaplig grund fundamentet för SBU:s nya strategi
Nu har SBU arbetat fram en strategi för åren 2024 – 2028 med en ny vision och fem övergripande verksamhetsmål. Nu tar vi sikte mot vår nya vision som lyfter vetenskapens betydelse för utvecklingen av hälsa och välfärd.
-
PublikationPublicerad: 2024-06-11
Oförändrat stöd för psykodynamisk terapi vid depression och ångest
SBU kommenterar nu en översikt som kommit fram till att det finns starkt vetenskapligt stöd för att psykodynamisk terapi (PDT) kan minska symtom vid en rad olika diagnoser; depression, ångestsyndrom, funktionella somatiska tillstånd och personlighetssyndrom. Brister i metoden gör dock att det finns en större osäkerhet i översiktens slutsatser än vad författarna framhåller, menar SBU.
-
PublikationPublicerad: 2024-04-23
SBU efterlyser mer forskning om vätskebiopsier vid äggstockscancer
I en ny rapport har SBU granskat det aktuella kunskapsläget för diagnostik av äggstockscancer med hjälp av vätskebiopsi, en relativt ny metod som ännu inte används rutinmässigt i Sverige.
-
PublikationPublicerad: 2024-04-14
Mer forskning behövs om insatser vid psykisk ohälsa och påverkad munhälsa
Forskning visar att det finns en koppling mellan psykisk ohälsa och påverkad munhälsa och tvärtom, men det saknas tillräcklig forskning om insatser inom psykiatri, primärvård och tandvård. Det visar en kartläggning av systematiska översikter på området som SBU har gjort.
-
PublikationPublicerad: 2024-04-14
Mer forskning behövs för att bedöma effekten av antiepileptika för prevention av epilepsi efter hjärnskada
Vilken sammanställd forskning finns om effekter av läkemedelsbehandling efter stroke eller traumatisk hjärnskada, i syfte att förebygga uppkomst av epilepsi? SBU:s Upplysningstjänst har utrett frågan om förebyggande läkemedel, för att se om det finns vetenskapligt stöd för att dessa har önskad effekt.
-
PublikationPublicerad: 2024-04-09
Fortsatt oklart om cannabinoiders effekt vid smärttillstånd
Vilka är riskerna och nyttan med cannabinoider (substanser från cannabis) för patienter med smärta? SBU har granskat och kommenterat en utländsk forskningsöversikt på området.
-
Om SBUPublicerad: 2024-03-04
Summering av SBU:s arbete under det gångna året
Under 2023 publicerade SBU 23 nya rapporter med granskad och sammanställd forskning om bland annat gängkriminalitet hos unga, lipödem, ätstörningar samt graviditet och förlossning. Vi genomförde även 27 utbildningsinsatser under året – framför allt om systematiska översikter.
-
PublikationPublicerad: 2024-02-28
Program för socioemotionellt lärande främjar psykiskt välbefinnande hos barn och ungdomar oavsett demografiska faktorer
Oavsett ålder, kön, socioekonomisk status och grad av psykiskt välbefinnande, stärker program för socioemotionellt lärande (SEL) förmågor hos barn och ungdomar som främjar det psykiska välbefinnandet. Detta enligt en fördjupad analys som SBU har gjort av aktuell forskning på området.
-
PublikationPublicerad: 2024-02-06
Läkemedel vid beroende och annat samtidigt psykiatriskt tillstånd
Nu publiceras en delrapport av SBU:s pågående utvärdering av behandling och sociala stödinsatser vid samsjuklighet mellan beroende och andra psykiatriska tillstånd. Delrapporten granskar bland annat effekten av läkemedelsbehandling på både beroendetillståndet och det psykiatriska tillståndet.
-
MetodPublicerad: 2024-01-30
Ny trädstruktur hjälper dig att hitta rätt granskningsmall
På vår webbplats delar vi med oss av en hel del granskningsmallar, men det är inte alltid lätt att veta vilken mall som ska användas. Nu har vi därför lanserat en ny trädstruktur för granskningsmallar, där du enkelt kan leta dig fram till den studietyp som du är intresserad av att granska.
-
MetodPublicerad: 2024-01-29
SBU:s metodbok – din guide till en välgjord forskningsöversikt
Forskare, doktorand, student eller utbildningsansvarig? SBU:s metodbok finns på svenska och ger bra vägledning till dig som ska göra en systematisk översikt om hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst eller funktionshinder.