Nyheter
-
Nytt uppdragPublicerad: 2024-12-16
Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment
Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.
-
PublikationPublicerad: 2024-12-16
Oklart vilken psykologisk behandling som hjälper unga som utsatts för sexuella övergrepp
I Sverige saknas nationella vårdprogram och riktlinjer för hjälp och vård till barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp. Och dagens forskning ger inga klara besked om vilka psykologiska behandlingar som fungerar bäst. Här finns ett behov av fler välgjorda studier, konstaterar SBU i en ny rapport.
-
Om SBUPublicerad: 2024-12-12
En sammanhållen kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården – vårt samarbete med regionerna
SBU ingår tillsammans med fem andra myndigheter i ett partnerskap med regionernas nationella system för kunskapsstyrning av hälso- och sjukvård. Vi arbetar för en gemensam kunskapsstyrning där vi kompletterar varandra och skapar en sammanhängande helhet. Arbetet behövs för att resurserna i hälso- och sjukvården ska användas på bästa sätt och för att bästa möjliga kunskap ska finnas tillgänglig vid varje möte mellan hälso- och sjukvårdspersonal och patienter.
-
PublikationPublicerad: 2024-12-09
Norsk kartläggning nyanserar bilden av hur tvång och gränssättning uppfattas och används inom institutionsvård och familjehem
I en ny rapport kommenterar SBU två norska kartläggningar om användning av tvång och gränssättning inom institutionsvård för barn och unga och familjehem. Trots metodologiska begränsningar bedömer SBU att kartläggningarna kan ha ett värde för hur verksamheterna ser på och hanterar begreppet tvång, vilket i sin tur kan stärka både praktiska och etiska aspekter i arbetet med barn och unga inom svensk institutionsvård.
-
PublikationPublicerad: 2024-12-02
Fler och bättre studier behövs inom särskilda områden för att motverka ofrivillig ensamhet i befolkningen
En kartläggning, som SBU kommenterar i en rapport, visar att en stor mängd systematiska översikter och primärstudier har genomförts om insatser, åtgärder och arbetssätt för att motverka social isolering och ensamhet. Däremot är forskningen ojämnt fördelad till vissa populationer, insatser och utfall. Dessutom har en betydande andel stora metodologiska begränsningar.
-
PublikationPublicerad: 2024-11-19
Ämnen i arbetsmiljön ökar risken för allergisk astma
Arbete där man exponeras för trädamm, försöksdjur och mögel kan bidra till utveckling av allergisk astma. Det konstaterar SBU som har sammanfattat och kommenterat en översikt av systematiska översikter som publicerades 2023.
-
PublikationPublicerad: 2024-11-17
AKK fungerar troligtvis för olika slags användare
Diagnos, ålder och tidigare använda kommunikationssätt påverkar troligtvis inte hur mycket stöd som en person får genom att använda AKK, Alternativ och Kompletterande Kommunikation. AKK kan underlätta kommunikationen för en person med hjälp av till exempel symboler, bilder eller talande hjälpmedel.
-
PublikationPublicerad: 2024-11-05
Svårt för äldre migranter med demenssjukdom att få bästa vård
Äldre migranter med demenssjukdomar är en utsatt grupp som möter utmaningar på många olika plan. De behöver omsorg, men även stöd i att tillgodogöra sig den vård och de insatser som erbjuds idag. Det menar SBU som kommenterar en systematisk översikt av insatser för äldre migranter med demenssjukdomar.
-
PublikationPublicerad: 2024-10-23
DBT, även kortversioner, fungerar för flera patientgrupper
Såväl Dialektisk beteendeterapi (DBT) som Mentaliseringsbaserad terapi (MBT) har positiva effekter för vuxna med Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS), även kallat borderline personlighetssyndrom. Både DBT i sig och vissa kortvarianter av DBT kan dessutom vara till stöd för vissa patientgrupper som inte lider av EIPS. Det konstaterar SBU i en ny rapport.
-
PublikationPublicerad: 2024-10-21
SBU belyser forskning om insatser som kan minska ofrivillig ensamhet bland äldre
Det finns flera insatser som vårdgivare kan göra för att minska upplevd ensamhet hos äldre, enligt en ny SBU-rapport. Även om resultatet inte ger vägledning om vilken insats som är mer effektiv än någon annan, kan rapporten användas som stödmaterial av verksamheter som arbetar med att motverka och förebygga ensamhet.