Vad gäller exponering för bekämpningsmedel i arbetsmiljön räcker det vetenskapliga underlaget inte – här behövs ytterligare forskning för att avgöra om det finns ett samband med ökad förekomst av KOL. Det konstaterar SBU i en ny rapport, som kommer att bli ett stöd för Försäkringskassans bedömningar av arbetsskador.
KOL är en bestående sjukdom i andningsorganen, som kan vara fortskridande. Sjukdomen förekommer hos sju till tio procent av den vuxna befolkningen i världen, och beräknas vara den tredje vanligaste dödsorsaken. Orsaken är oftast tobaksrökning, men också personer som aldrig har rökt kan utveckla sjukdomen. En ökad förekomst av KOL ses även bland de som i sin arbetsmiljö har andats in vissa ämnen under längre tid. Därför är det viktigt att undersöka eventuell exponering för skadliga ämnen i arbetsmiljön för de personer som utreds för KOL.
I rapporten har SBU undersökt tre typer av damm: oorganiskt damm (exempelvis stendamm), organiskt damm (exempelvis trädamm) och ospecificerat damm (antingen organiskt eller oorganiskt damm). Dessutom undersöktes gaser och ångor (exempelvis lösningsmedel) och bekämpningsmedel.
– Vi valde att utgå från denna uppdelning, med tillräckligt många välgjorda studier inom respektive kategori, för att kunna ge en övergripande bild av sambanden, säger Martin Norman, projektledare vid SBU.
Rapportens resultat bygger på 54 vetenskapliga studier som undersökt arbetsmiljöer i många olika länder. Resultaten gäller därmed för skilda kontexter och former av exponeringar. Mer forskning behövs för att svara på vilka nivåer eller hur lång tid som krävs för att luftburna ämnen i arbetsmiljön ska medföra en ökad risk för KOL.