Publikation Publicerad: 2025-04-23

Forskningsöversikt om spontan luckslutning efter att kindtand tagits bort hos barn och unga

Bästa tidpunkten för att dra ut en permanent första kindtand hos barn med omfattande karies eller mineralisationsskada är före tio års ålder, eller när man på röntgenbild kan se påbörjad mineralisering av rotens delning hos den andra kindtanden. Det visar en systematisk översikt om spontan luckslutning efter tandextraktion som SBU nu kommenterar. Även om den systematiska översikten visar att evidensläget är lågt och att det behövs mer forskning, bedöms översikten som kliniskt användbar för tandläkare.

Tandläkare som undersöker ett barns tänder

När ett barn drabbas av omfattande karies eller mineralisationsskada i en permanent första kindtand (molar), som växer fram i sexårsåldern, kan tandläkaren behöva ta beslutet att extrahera (ta bort) den. Risken är annars att tanden ställer till med besvär hela livet med smärta, upprepade lagningar och nedsatt livskvalitet. Dock är det svårbedömt vilken tidpunkt som är bäst för att ta bort tanden för att efterföljande kindtänder på ett optimalt sätt ska kunna vandra fram och täppa till luckan, vilket kallas för spontan luckslutning.

SBU har nu sammanfattat och kommenterat en systematisk översikt på området, som publicerades i tidskriften European Journal of Orthodontics i december 2024. Översikten inkluderade 15 vetenskapliga studier där totalt 1 159 patienter och 2 310 andra molarer analyserades.

Porträttfoto Lillemor Dimberg
Lillemor Dimberg.

– Översiktsförfattarna gör den övergripande bedömningen att spontan luckslutning hos barn och ungdomar efter extraktion av den första permanenta molaren oftare sker i överkäken än i underkäken. Bästa tidpunkten för extraktion är före tio års ålder eller när man på röntgenbild kan se påbörjad mineralisering av rotens delning hos den andra molaren, säger Lillemor Dimberg, projektledare vid SBU.

Resultatet visar också att anlag för visdomstand (tredje permanenta molaren) innebar bättre odds för spontan luckslutning i underkäken.

Evidensnivån för resultaten bedömdes som låg eftersom majoriteten av de inkluderade studierna var av retrospektiv (tillbakablickande) studiedesign. Framtida studier behöver ha en prospektiv (framåtblickande) studiedesign för att tillförlitligheten till resultaten ska stärkas.

– Trots sina metodologiska brister så bedömer SBU översikten som kliniskt användbar för tandläkare som arbetar med barntandvård. Frågan om vad som händer om en permanent första molar behöver extraheras hos barn och ungdomar ställs regelbundet från allmäntandläkare till specialisttandläkare, säger Lillemor Dimberg.

Visa fler nyheter