Publikation Publicerad: 2025-01-15

Forskning saknas om motiverande samtal för personer med autism eller intellektuell funktionsnedsättning

Vilken sammanställd forskning finns om motiverande samtal för personer med autism eller personer med lindrig till måttlig intellektuell funktionsnedsättning? SBU:s Upplysningstjänst presenterar resultatet från en litteratursökning och granskning av systematiska översikter.

Man som sitter i ett terapisamtal med kvinnlig terapeut.

Motiverande samtal är en samtalsmetod som syftar till att underlätta beteendeförändringar. Den rekommenderas av Socialstyrelsen som en del av en behandlingsinsats för personer med spelmissbruk och för gravida personer med ohälsosamma levnadsvanor.

På senare år har det gjorts försök att anpassa metoden så att den ska passa personer med neuropsykiatriska och intellektuella funktionsnedsättningar, till exempel genom användningen av ett mer konkret språk och visuella hjälpmedel.

SBU:s upplysningstjänst har gjort en litteratursökning av sammanställd forskning om motiverande samtal för personer med autism eller lindrig till måttlig intellektuell funktionsnedsättning. Sökningen har inkluderat ett stort antal utfall som exempelvis substansmissbruk, fysisk aktivitet och upplevd egenmakt.

SBU:s slutsats är att det saknas välgjorda vetenskapliga underlag om insatsens effekter. Att underlag saknas ska inte tolkas som att insatsen saknar effekt. Det betyder däremot att det behövs forskning för att förbättra kunskapsläget.

Motiverande samtal för personer med autism eller personer med intellektuell funktionsnedsättning