Nytt uppdrag Publicerad: 2025-02-04

Att stötta socialtjänstens omställning ett av flera nya uppdrag för SBU under 2025

Inför 2025 har SBU fått ökade anslag för att utföra uppdrag åt regeringen. Bland annat ska myndigheten stötta socialtjänsten i omställningen till den nya socialtjänstlagen som förväntas träda i kraft i juli, öka takten i arbetet med utmönstring av vårdåtgärder samt fördjupa uppdragen inom psykisk hälsa. SBU rekryterar nu fler medarbetare och utvecklar organisationen för att möta behoven.

Sommardag på gågatan Drottninggatan mellan Mäster Samuelsgatan och Kungsgatan i Stockholm, Sverige, med folk i rörelse.

SBU är en statlig myndighet som arbetar för bättre vård, omsorg och socialtjänst genom att erbjuda oberoende och systematiska kunskapsöversikter. Årets regleringsbrev från regeringen fastställer många betydelsefulla uppdrag, både pågående och nya, där SBU ska bidra med kunskapsunderlag.

Ett av de största uppdragen bottnar i den nya socialtjänstlagen, som planeras börja gälla från juli 2025. Den syftar till att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad. Flera myndigheter är involverade i uppdraget, som samordnas av Socialstyrelsen.

För SBU:s del handlar uppdraget om att förstärka arbetet med att utvärdera det vetenskapliga stödet för metoder och arbetssätt i socialtjänsten, göra SBU:s vetenskapliga underlag mer tillgängliga på ett heltäckande och lättfattligt sätt samt öka kunskapen om vetenskapliga förhållningssätt inom socialtjänsten.

Britta Björkholm
Britta Björkholm, GD SBU

– Alla uppdrag vi fått är viktiga, men den nya socialtjänstlagen är förstås en milstolpe med potential att förändra arbetssätt och förhoppningsvis ge bättre stöd både till individerna som behöver hjälp och samhället i stort. Att vi får i uppdrag att stötta socialtjänsten i den här omställningen känns väldigt meningsfullt och helt i linje med SBU:s uppdrag och kompetens, säger SBU:s generaldirektör Britta Björkholm.

Andra nya uppdrag som SBU har fått handlar exempelvis om att ta fram kunskapssammanställningar om utmönstring av vårdåtgärder som inte är värdeskapande för patienterna, kartläggningar för att upptäcka sexuell riskutsatthet samt flera uppdrag kring psykisk hälsa.

– Att vi får öka takten i arbetet med utmönstring är också en viktig pusselbit som behöver ta mer plats i dialogen om effektiva metoder och insatser i hälso- och sjukvården. Flera uppdrag med olika frågeställningar kring psykisk hälsa är mycket angelägna, liksom uppdraget om sexuell riskutsatthet, för att förbättra insatserna för sårbara grupper i samhället, säger Britta Björkholm.

Den ökade efterfrågan på SBU:s arbete gör att myndigheten behöver växa och anpassa sin verksamhet.

– Vi behöver bli fler och vi behöver fortsätta att utveckla vår organisation och våra arbetssätt för att möta förväntningarna. Med den kompetens och engagemang som finns hos våra medarbetare, ser jag fram emot att omsätta de förstärkta förutsättningarna vi har fått till att bidra till samhällsutvecklingen, säger Britta Björkholm.