Nyheter
-
Nytt uppdragPublicerad: 2025-02-20
Regeringen ger SBU nytt uppdrag att se över kunskapsläget för riskbedömningar inom psykiatrin
SBU har fått i uppdrag av regeringen att se över kunskapsläget kring riskbedömningar inom psykiatrin och andra verksamheter inom hälso- och sjukvården. Riskbedömningarna gäller framtida benägenhet att begå våldshandlingar i samhället.
-
PublikationPublicerad: 2025-02-17
SBU efterlyser sammanställd forskning om insatser för att öka fysisk aktivitet hos unga och personer med funktionsnedsättning
Det finns en rad hälsofördelar med fysisk aktivitet. Ändå är det många som inte rör på sig tillräckligt mycket. SBU har kartlagt vilken forskning som finns om beteendeinriktade insatser för att öka fysisk aktivitet hos personer med ohälsa eller risk för ohälsa.
-
Nytt uppdragPublicerad: 2025-02-04
Att stötta socialtjänstens omställning ett av flera nya uppdrag för SBU under 2025
Inför 2025 har SBU fått ökade anslag för att utföra uppdrag åt regeringen. Bland annat ska myndigheten stötta socialtjänsten i omställningen till den nya socialtjänstlagen som förväntas träda i kraft i juli, öka takten i arbetet med utmönstring av vårdåtgärder samt fördjupa uppdragen inom psykisk hälsa. SBU rekryterar nu fler medarbetare och utvecklar organisationen för att möta behoven.
-
PublikationPublicerad: 2025-01-28
Ny webbsida för vetenskapligt stöd inom socialtjänst
SBU har publicerat en sida som sammanställt de metoder och insatser inom socialtjänsten som av SBU bedömts ha stöd i den vetenskapliga forskningen. Där kan du som webbesökare själv sortera mellan olika kategorier av insatser, målgruppen för insatsen eller metoden och typ av utfall.
-
MetodPublicerad: 2025-01-20
Etiska aspekter tydliggör vilka värden som står på spel
SBU har nästan alltid med etiska aspekter av insatser i sina rapporter. Syftet är att tydliggöra vilka värden och olika perspektiv som står på spel, så att de beslut som fattas om insatser i olika verksamheter kan bli mer genomtänkta.
-
MetodPublicerad: 2025-01-20
Bristande evidens aktualiserar etiska frågor
Etiska överväganden är viktiga i all vård och omsorg – men särskilt viktiga när det vetenskapliga stödet för behandling av ett tillstånd är skralt. Etiken ger stöd också i dessa situationer. Oro för att skada kan skapa tveksamhet hos personal, men det är viktigt att inte överge sin patient.
-
PublikationPublicerad: 2025-01-15
Forskning saknas om motiverande samtal för personer med autism eller intellektuell funktionsnedsättning
Vilken sammanställd forskning finns om motiverande samtal för personer med autism eller personer med lindrig till måttlig intellektuell funktionsnedsättning? SBU:s Upplysningstjänst presenterar resultatet från en litteratursökning och granskning av systematiska översikter.
-
Nytt uppdragPublicerad: 2024-12-16
Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment
Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.
-
PublikationPublicerad: 2024-12-16
Oklart vilken psykologisk behandling som hjälper unga som utsatts för sexuella övergrepp
I Sverige saknas nationella vårdprogram och riktlinjer för hjälp och vård till barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp. Och dagens forskning ger inga klara besked om vilka psykologiska behandlingar som fungerar bäst. Här finns ett behov av fler välgjorda studier, konstaterar SBU i en ny rapport.
-
Om SBUPublicerad: 2024-12-12
En sammanhållen kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården – vårt samarbete med regionerna
SBU ingår tillsammans med fem andra myndigheter i ett partnerskap med regionernas nationella system för kunskapsstyrning av hälso- och sjukvård. Vi arbetar för en gemensam kunskapsstyrning där vi kompletterar varandra och skapar en sammanhängande helhet. Arbetet behövs för att resurserna i hälso- och sjukvården ska användas på bästa sätt och för att bästa möjliga kunskap ska finnas tillgänglig vid varje möte mellan hälso- och sjukvårdspersonal och patienter.