Sexuellt våld mot barn ökar risken för både fysisk och psykisk ohälsa, liksom för emotionella och beteendemässiga problem både i närtid och på sikt.
– Negativa konsekvenser senare i livet kan även handla om utbildningsnivå, socioekonomi och arbetslöshet, tillägger Gunilla Fahlström, projektledare vid SBU.
Forskning har visar att psykologisk behandling kan förbättra hälsa och utveckling för barn som utsatts för någon form av sexuellt våld, men det är oklart om vissa behandlingar är bättre än andra. Den rapport som SBU nu sammanfattat och kommenterat är en systematisk översikt som publicerats i Cochrane Collaboration Library.
– Författarna till översikten har undersökt hur behandlingarna påverkar framför allt psykisk hälsa, missbruk, beteende och relationer hos unga som utsatts för sexuellt våld. Man har då även inkluderat behandling för föräldrar.
Cochrane-översikten undersökte effekten av fem typer av psykologisk behandling. Samtliga används i Sverige:
- traumafokuserad kognitiv beteendeterapi (TF-KBT)
- stödterapi till barn
- EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing Therapy)
- familjeterapi
- psykodynamisk terapi
Författarna kom fram till att ingen av de psykologiska behandlingarna som inkluderats i översikten kan bedömas som bättre än sedvanlig handläggning och behandling när det gäller att hjälpa barn och unga att bearbeta konsekvenserna av sexuellt våld. Samtliga resultat i översikten hade mycket låg tillförlitlighet.
– Vi ser ett behov av fortsatt forskning i tillräckligt stora och välgjorda studier, utförda av oberoende forskargrupper, säger Gunilla Fahlström.
– Det är oerhört viktigt att man fortsätter utvärdera vad som hjälper dessa utsatta unga personer bäst eftersom traumat kan påverka såväl hälsa som livskvalitet negativt även senare i livet.
Den kommenterade översikten inkluderade fjorton studier för behandling med TF-KBT, åtta för stödterapi (Child Centered Therapy) och två studier för var och en av de tre övriga terapiformerna. Antalet studiedeltagare var totalt 1 478, i åldern 2 till 18 år, och företrädesvis flickor.