Publikation Publicerad: 2024-12-09

Norsk kartläggning nyanserar bilden av hur tvång och gränssättning uppfattas och används inom institutionsvård och familjehem

I en ny rapport kommenterar SBU två norska kartläggningar om användning av tvång och gränssättning inom institutionsvård för barn och unga och familjehem. Trots metodologiska begränsningar bedömer SBU att kartläggningarna kan ha ett värde för hur verksamheterna ser på och hanterar begreppet tvång, vilket i sin tur kan stärka både praktiska och etiska aspekter i arbetet med barn och unga inom svensk institutionsvård.

Nedstämd tjej står vid fönster

SBU har sammanfattat och kommenterat två kartläggningar som publicerats av Folkhelseintituttet i Norge, vilka handlar om användningen av tvång och gränssättning inom institutionsvård för barn och unga och familjehem. Kartläggningarna har begränsat sig till forskning i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Belgien och Nederländerna.

Författarna beskriver i sin kartläggning totalt 21 publikationer som de funnit relevanta för området. Närmare häften av dessa är så kallad grå litteratur, det vill säga dokument och rapporter som publicerats utan att ha genomgått vetenskaplig publiceringsprocess (exempelvis magisteruppsatser). Majoriteten av forskningen var gjord inom institutionsvård och endast ett fåtal avsåg familjehem. Forskning med kvalitativ metod dominerade.

SBU bedömer att kartläggningarna har begränsningar avseende hur litteratursökningen är genomförd och hur resultat presenteras, vilket påverkar tillförlitligheten av de slutsatser som författarna själva drar. Däremot anser SBU att den största behållningen är hur författarnas avgränsat och definierat begreppet tvång.

Porträttfoto Lillemor Dimberg

– De har haft en bredare definition av vad som avses med tvång än vad vi brukar ha i Sverige. Genom att inbegripa både juridiskt tvång i lagens mening och tvång såsom det upplevs från den unges perspektiv tror vi att kartläggningarna kan bidra till en mer nyanserad förståelse och diskussion om hur tvång uppfattas och används inom institutionsvård och familjehem. Det här är särskilt viktigt och angeläget i och med pågående statliga satsningar som kan medföra utökade befogenheter att använda tvång i dessa verksamheter, säger Lillemor Dimberg, projektledare vid SBU.

SBU ser också att kartläggningarna synliggör möjligheten att använda resultat från forskning med kvalitativ metodik, till exempel om hur personal och unga ser på och upplever tvång samt hur det kan förhindras, i det fortsatta arbetet inom området.

SBU:s rapport ingår i ett större pågående regeringsuppdrag där SBU ska göra kunskapssammanställningar om alternativa metoder och arbetssätt till tvångsåtgärder inom psykiatrisk tvångsvård, rättspsykiatrisk vård och statlig institutionsvård.